„Dacă la Chișinău o ie de calitate costă câteva mii de lei, aici e de 3-4 ori mai ieftină şi exclusivă”//Reportaj

La poalele Tiglei„Dacă la Chișinău o ie de calitate costă câteva mii de lei, aici e de 3-4 ori mai ieftină şi exclusivă”
Festivalul „La poalele Tiglei”, unul dintre puținele evenimente care mai promovează valorile naționale populare în spațiul RM, a avut loc duminica trecută, de Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare. Pentru locuitorii satului Văsieni, raionul Ialoveni, care au moștenit din străbuni dragostea față de folclor, sărbătoarea a constituit o ocazie de a demonstra produse ale artei meșteșugărești și mostre ale artei lirice. În acest an, sărbătoarea meșterilor populari „La Poalele Țiglei” se desfăşoară sub genericul „Frumoasă haină populară în cuvinte și culori” propunându-şi valorificarea costumului popular moldovenesc autentic.
Răsunete de strigături și fragmente de melodii cântate la fluier mă salută de la câțiva zeci de metri, înainte de a intra în spațiul festivalului. Într-o parte, zeci de ghişee adună în jurul lor oameni îmbrăcaţi tradițional, iar în alt capăt – e înscenată o șezătoare, de zici că ai călătorit în trecut.
Ca și în fiecare an, evenimentul poartă un caracter tematic unic. De această dată, reuniunea tradiţională se produce sub simbolul portului național. „Această ie am moștenit-o de la mama, a fost o parte din zestrea mea. Sunt mândră că festivalul are loc anume în raionul Ialoveni”, afirmă Lidia Andronic, pensionară.
O importanţă deosebită e acordată expozițiilor meşteşugăreşti. Autorii sutelor de exponate au venit din toate colțurile Moldovei pentru a contribui la decorul sărbătorii și pentru a bucura ochii oaspeților.
„Primul meu vas l-am făcut în clasa a 3-a, la orele de „muncă”. Acum o bună parte din bugetul familial mi-l aduce olăritul. Soția dă viață produselor mele, pictându-le”, susţine Mircea Bodiu, meșteșugar.
Şi doamnele au reușit să-și expună în cadrul muzeului improvizat produsele lucrate manual. Se pot distinge icoane brodate, tablouri, haine tradiționale, prosoape și alte obiecte de uz gospodăresc care pot fi admirate și procurate.
„Îmi pare bine că prețurile sunt accesibile, „pământești”. „Dacă la Chișinău o ie de calitate o găsești în magazine la prețul de câteva mii de lei, aici o poți procura de trei, patru ori mai ieftin și da, e și exclusivă”, spune Adelina Cojocari, studentă.
Ca orice alt festival etno-folcloric, „La poalele Țiglei” și-a răsfățat particitanții și vizitatorii cu bucate tradiționale moldovenești. „Poftim, sarmale cum n-ați mai gustat. Numai la Văsieni se gătesc după o reţetă veche”, mă încurajează una din femeile cu farfuriile arhipline.
Chiar dacă gospodinele au gătit câteva nopți înainte de festival, după cum afirmă primarul de Văsieni, Sergiu Candu, „locuitorii satului se pregătesc de eveniment cu multe luni înainte”.
Organizatorii festivalului, în persoana administrației locale, susțin că sărbătoarea anuală se face cu scopul de a împrospăta amintirea vechii tradiții și de a reuni oameni ocupați în același domeniu, pentru schimb de experiență.
Festivalul național „La poalele Tiglei” a fost la cea de-a noua ediție a sa.

Dana Coșeru, stagiară

Salvează

The following two tabs change content below.