„Dacă aş fi membru al Guvernului, mi-ar fi ruşine”

Interviu cu europarlamentarul român Siegfried Mureşan, membru în echipa de observatori a Parlamentului European

siegfried-muresan-plen-pe

– Stimate Domnule Mureşan, cum comentaţi faptul că un număr important de cetăţeni aflaţi în străinătate nu a putut să voteze fie din cauza insuficienţei buletinelor de vot, fie că acestea ar fi fost pierdute?

Dacă aş fi membru al Guvernului, mi-ar fi ruşine pentru modul în care autorităţile R. Moldova au organizat votarea în străinătate. E ruşinos faptul că Guvernul a lăsat cetăţenii fără buletine de vot, pe frig, în stradă. Această realitate trebuie să aibă consecinţe pentru că obligaţia Guvernului este să asigure tuturor cetăţenilor posibilitatea de a vota. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât a fost predictibilă. Eu am trimis o scrisoare Comisiei Electorale Centrale în care am întrebat cum a fost determinat numărul secţiilor de votare din străinătate? Răspunsul a fost dezamăgitor. Mi s-a spus că după felul în care au fost deschise secţii la alegerile parlamentare. Or se ştie că numărul cetăţenilor plecaţi în străinătate este în creştere şi că la alegerile prezidenţiale participă de obicei mai mulţi cetăţeni. Cu atât mai mult cu cât au fost primele alegeri prezidenţiale în cadrul cărora preşedintele a fost ales direct în ultimii 20 de ani.

Un guvern care voia cu bună credinţă să faciliteze accesul oamenilor la vot ar fi acţionat altfel. Se ştia ce trebuia de făcut. Trebuia deschise mai multe secţii. Ştiu că situaţia de la Londra a ajuns pe masa autorităţilor britanice, situaţia de la Paris a ajuns pe masa preşedintelui Franţei. În Europa este o situaţie tensionată în ce priveşte securitatea şi dacă sunt sute de oameni adunaţi în stradă, în faţa Ambasadei Republicii Moldova la Londra, de exemplu, autorităţile intră în alertă. Sunt informaţi oamenii de la cel mai în înalt nivel.

Am auzit ieri, vă spun eu de la Bruxelles, că în statele membre ale Uniunii Europene cetăţenii R. Moldova nu au putut să voteze! Şi Guvernul R. Moldova, dacă nu vrea să-şi piardă încrederea partenerilor internaţionali, trebuie să ia măsuri. În opinia mea, aceste măsuri trebuie să fie demiterea ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi a preşedintelui CEC.

Din păcate pentru R. Moldova, am auzit ieri, 14 noiembrie, vă spun eu de la Bruxelles, că în statele membre ale Uniunii Europene cetăţenii R. Moldova nu au putut să voteze! Şi Guvernul R. Moldova, dacă nu vrea să-şi piardă încrederea partenerilor internaţionali, trebuie să ia măsuri. În opinia mea, aceste măsuri trebuie să fie demiterea ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi a preşedintelui Comisiei Electorale Centrale. Aceştia poartă responsabilitate pentru votul oamenilor din străinătate.

Dacă Guvernul R. Moldova nu va da un semnal că a înţeles că alegerile au fost organizate incorect, va pierde credibilitatea partenerilor internaţionali exact aşa cum a pierdut încrederea Guvernul condus de Victor Ponta după 2014, când a lăsat românii să facă cozi în străinătate. Şi nu a mai fost primit de niciuna dintre marile cancelarii europene. Sper ca Republica Moldova să evite o asemenea situaţie.

– Cum apreciaţi felul în care au fost organizate alegerile prezidenţiale în Republica Moldova?

Am fost în R. Moldova pentru a monitoriza atât primul, cât şi al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Am observat mici nereguli atât la primul, cât şi la al doilea tur, însă nu am constatat încălcări sau tentative de fraudare care să pună sub semnul întrebării caracterul democratic şi corect al scrutinului.

La primul tur, am văzut în raionul Orhei persoane care, la apelul primarului oraşului Orhei de a boicota alegerile, au împiedicat unii cetăţeni să meargă la alegeri, însă a intervenit poliţia şi ordinea a fost restabilită. La o secţie de votare din apropierea regiunii transnistrene, la Rezina, am fost informat că fuseseră aduşi oameni cu autocare din zona transnistreană. Preocuparea mea a fost ca aceşti oameni să nu voteze multiplu. Preşedinţii secţiilor de votare şi observatorii tuturor candidaţilor mi-au confirmat că nu au fost comise asemenea încălcări.
La cel de-al doilea tur, am monitorizat alegerile în mun. Chişinău, raionul Hânceşti şi în UTA Gagauz-Yeri, unde nu au fost de asemenea înregistrate încălcări grave. În autonomia găgăuză şi la Comrat, preşedinţii secţiilor de votare nu prea au comunicat cu observatorii internaţionali, nu vorbeau limba oficială a R. Moldova şi erau foarte secretoşi. Însă nu am văzut fraude şi incorectitudine în procesul electoral.

În zona rurală, în apropiere de Comrat, am monitorizat alegerile într-o secţie în care nu era energie electrică, oamenii votau la lumina lumânării. Nu am văzut fraude nici acolo, dar sistemul electronic nu a funcţionat deloc. Prin urmare, nu s-a putut verifica dacă unii alegători au mai putut vota până atunci. Guvernul trebuie să ia măsuri ca astfel de incidente să nu mai aibă loc pe viitor.

– În timpul scrutinului au fost aduşi să voteze din stânga Nistrului circa 18.000 de cetăţeni. Este cea mai amplă acţiune de acest gen de până acum. Credeţi că această acţiune ar fi putut fi realizată fără sprijinul autorităţilor de la Tiraspol?

Întrebarea este cine a susţinut această acţiune? Dacă autorităţile locale din dreapta Nistrului şi oficialităţile nerecunoscute de la Tiraspol au ştiut că aceşti cetăţeni sunt aduşi să voteze pentru un anumit candidat, este o încălcare gravă. Dacă urmărim rezultatele din aceste secţii şi tragem concluzia că oamenii au fost aduşi să voteze pentru un anumit candidat, evident că nu este în regulă. Acest fapt a fost înregistrat de către observatorii internaţionali, ei ştiu despre acest lucru. Evident că subiectul va rămâne pe agenda comunităţii internaţionale. Ne vom spune punctul de vedere în perioada imediat următoare.

Interviu realizat de Ilie Gulca