Dacă ar vorbi morţii

A sunat la redacţie un cititor de-al nostru, originar din raionul Călăraşi, care a vrut să ştie el şi alţi cititori ai ziarului ce răspuns a oferit JURNALULUI Ministerul Sănătăţii în cazul Dianei Voloveţ, femeia care a murit după ce a refuzat să dea mită unui doctor de la Institutul Mamei şi Copilului care i-a făcut intervenţia de cezariană şi „dacă medicul ce a operat-o pe femeie mai este în sistem”.

Îi spun bărbatului că, potrivit rezultatelor finale ale expertizei medico-legale prezentate de Comisia de specialitate a Ministerului Sănătății, formată din specialiști în Obstetrică și Ginecologie, Medicină de familie, Endocrinologie și Medicină legală, „decesul pacientei din orașul Căușeni a avut loc ca urmare a insuficienței cardio-vasculare, cauzate de infarctul acut de miocard, survenit în somn. Reprezentanții ministerului mai susţin că pacienta suferea concomitent de mai multe maladii serioase”. Cât priveşte medicul Anatol Serbenco, care a operat-o, acesta activează mai departe în aceeaşi instituţie. Cititorul nostru, oftând, zice: „Acesta e statul, acesta e sistemul nostru medical. N-ai bani, mori. Dar dacă morţii ar vorbi…”.

Amintim că Diana Voloveţ a născut prin cezariană la Institutul Mamei şi Copilului. Operaţia a decurs bine, s-a născut un băiat, pe care l-a numit David. După intervenţie, de Diana s-a apropiat o soră medicală şi i-a spus că trebuie să îi dea chirurgului 2.000 de lei, altminteri „nu îi vor scoate aţele”. Tânăra s-a plâns la Ministerul Sănătăţii, însă, între timp, medicii au anunţat-o că a fost externată. A mers acasă, la Căuşeni, şi, la 13 zile după naştere, a murit.