"Dacă actuala clasă politică nu ia măsuri radicale, urmează să plece"

candu

FOTO: trm.md

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat după întâlnirea cu delegaţia FMI la Chişinău că, în cazul în care actuala clasă politică din Republica Moldova nu va demara reforme, în timpul apropiat, “ar trebui să plece”. Potrivit comentatorului politic Cornel Ciurea, afirmațiile lui Candu reflectă situația dificilă în care s-a pomenit elita politică. În context, există tentaţia AIE 3 de a reformata coaliția majoritară pentru a include fie PPEM, fie PCRM, a opinat observatorul.

Solicitat să comenteze declaraţia liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, că dacă până în noiembrie curent, nu vor fi iniţiate reforme, PL ar putea să se retragă din actuala coaliţie de guvernare, Candu a afirmat că, în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană 3, nu au fost stabilite termene limită legate de realizarea reformelor. „Nu trebuie să aşteptăm până în noiembrie. Personal mi-am pus un alt scop, că dacă actuala clasă politică nu ia măsuri radicale privind realizarea reformelor în toate domeniile de dezvoltare, în timpul cel mai apropiat posibil, urmează să plece şi să lase pe alţii la guvernare. Limita dlui Ghimpu e prea târzie. Aş începe chiar în zilele următoare să discutăm despre reformatarea actualei guvernări. În politică trebuie să existe curajul să faci un pas înapoi, mă refer la oameni şi chiar la partide”, a punctat Candu. Acesta a mai spus că actuala clasă politică trebuie să dea dovadă de maturitate ca să găsească soluţiile cele mai bune pentru depăşirea actualei crize social-economice.

Cât despre o posibilă fuziune dintre PDM şi PCRM, Candu a menţionat că discuţiile în jurul acestui subiect „sunt puţin speculative”. „Însă, în 20 de ani, viaţa politică din Republica Moldova a arătat că nimic nu poate fi exclus. Este o vorbă: ‚Niciodată să nu spui niciodată’. Orice este posibil în situaţia în care există o anumită voinţă politică şi un scop al partidelor să se dezvolte”, a declarat Candu.

În opinia comentatorului politic Cornel Ciurea, afirmațiile speakerului Candu reflectă situația dificilă în care s-a pomenit elita politică aflată la guvernare. În acest context, potrivit observatorului, pentru AIE 3 există tentația de a reformata coaliția majoritară pentru a include fie PPEM. fie PCRM. “Protestele succesive care s-au abătut în valuri asupra clasei politice, clamând justiție și eliminarea corupților din sistem, precum și presiunile fără precedent ale structurilor internaționale, care au blocat finanțarea, i-au prins cu temele nefăcute pe guvernanți. Alianța pentru Integrare Europeană se află în fața unei grele încercări. Există tentația de a reformata coaliția majoritară pentru a include fie PPEM, fie PCRM, deși mișcarea spre stânga politică ar putea să complice și mai mult sarcina de obținere a unor fonduri pentru acoperirea găurilor bugetare. Din această cauză, Alianța va încerca să mențină unitatea și va face anumite concesii protestatarilor pentru a câștiga timp și a-și consolida pozițiile”, a menţionat comentatorul.