Da’ unde-i copilul? A dispărut!

Lăsaţi fără supraveghere, copiii mici ar putea dispărea pentru totdeauna

Clipe de groază au trăit părinţii unui copil de trei ani din or. Tighina atunci când fiica lor de opt ani a venit acasă şi, speriată, i-a anunţat: „L-am pierdut pe Nicuşor!”. Nicolae este un băiat de trei anişori care, în acea zi, a ieşit cu sora mai mare la săniuş. Dacă nu şi-ar fi lăsat copiii fără supraveghere, Nicuşor n-ar fi ajuns la spital cu mânuţele şi picioruşele degerate. Timp de patru ore, părinţii şi-au căutat fiul pe străzile oraşului şi, într-un final, l-au găsit în subsolul întunecos şi foarte rece al unui bloc de locuit.

Dacă nu este suficient de prudent şi nu conştientizează, oricărui părinte i se poate întâmpla acest lucru. Este şi cazul familiei Calmâc din or. Tighina. „Copiii s-au bucurat foarte mult de zăpada de afară. Au venit cu sania la mine şi m-au întrebat dacă pot merge la săniuş. Le-am spus că nu am timp să merg cu ei. Trebuia să gătesc cina. Atunci, Anişoara, fiica mea mai mare, mi-a spus că va avea grijă de Nicuşor. Niciodată nu le-am permis să meargă singuri să se joace în curte, dar în acea zi nu ştiu de ce am acceptat”, regretă Elena Calmâc.

Soţul Elenei, ocupat şi el de treburile casnice, a asigurat-o că nu e nimic rău dacă odraslele lor vor merge singuri la săniuş. „Anişoara e mare deja, va avea grijă de Nicu”, i-a spus el atunci. Astăzi, părinţii nu-şi pot ierta greşeala pe care au făcut-o. „Peste vreo două ore, Ana a venit acasă, speriată, îngheţată şi, cu lacrimi în ochi, mi-a spus că l-a pierdut pe cel mic”, îşi aminteşte Elena. Părinţii au alertat vecinii şi, cu toţii, au pornit în căutarea băieţelului dispărut.

Dacă aţi pierdut copilul, sunaţi imediat la 902!

Potrivit oamenilor legii, puţini părinţi cer ajutorul poliţiei atunci când nu-şi găsesc copiii. „Dacă e vorba de un minor, părinţii trebuie să anunţe imediat poliţia. Astfel îşi vor uşura căutările. Nu prea avem asemenea sesizări. Probabil, părinţii aleg să-şi caute singuri copiii”, a menţionat Adrian Jovmir, şeful serviciului de presă al Comisariatului General de Poliţie. „Nu am alertat poliţia. Credeam că trebuie să treacă 24 de ore din momentul în care Anişoara a venit singură acasă. Dacă aş fi ştiut, aş fi sunat imediat la poliţie. Probabil, l-aş fi găsit mai repede pe Nicuşor”, consideră Ion Calmâc.

„De fiecare dată când mergeam la piaţă, auzeam o voce de femeie care spunea ceva de genul: «Se caută un copil sau părinţii care şi-au pierdut copilul îi rugăm să se apropie de administraţia pieţei». Mă gândeam ce fel de părinte trebuie să fii ca să-ţi pierzi copilul? Şi iată că ne-am înscris şi noi în această listă a părinţilor imprudenţi”, recunoaşte Elena.

„Am fugit după sanie şi l-am pierdut pe Nicuşor”

Ana spune că l-a scăpat din vedere pe frăţior, deoarece a fugit după sania care a lunecat la vale. Când s-a întors Nicu, nu mai era în locul în care l-a lăsat. După patru ore de căutări, Elena a observat pe scările ce duceau în subsolul blocului vecin o mănuşă roşie care semăna cu cele pe care mama i le-a dat înainte ca să iasă din casă: „Am crezut că mi s-a oprit inima. Am coborât repede pe scări şi l-am găsit pe băiatul meu pitulat într-un colţ al subsolului. Se juca cu un căţeluş”. Nicuşor a fost dus de urgenţă la spital. Medicii i-au acordat primul ajutor, băieţelul avea mânuţele şi picioruşele degerate. „Am stat mai bine de o lună în spital. Nicuşor a avut şi o pneumonie foarte gravă. Dacă aş putea întoarce timpul, nu le-aş permite copiilor să iasă singuri afară”, regretă părinţii.

Copil de patru ani rătăcit în pădure

Şi Costel Apostol din or. Şoldăneşti a fost lăsat în grija unor fetiţe. Părinţii băiatului de patru ani au mers la cules ciuperci în pădurea din satul Parcani, Şoldăneşti. Pe băieţel l-au lăsat la marginea pădurii să se joace cu două verişoare, însă fetele au lăsat băiatul şi i-au urmat pe cei mai mari în pădure. „L-am lăsat cu fetele ca nu cumva să-l pierdem în pădure”, explică părinţii băiatului.

Când s-au întors după Costel, el nu mai era. Deşi băieţelul a dispărut la ora 12, părinţii au anunţat poliţia abia după ora 20. Peste 150 de poliţişti şi 50 de salvatori l-au căutat timp de o noapte pe Costel. L-au găsit a doua zi dimineaţa la un cioban care l-a adăpostit pe micuţul pe timp de noapte. Părinţii regretă cele întâmplate şi promit că nu-şi vor lăsa copilul fără supraveghere nici măcar pentru câteva clipe.

„Nici nu vrem să ne gândim ce ar fi fost dacă nu l-ar fi găsit ciobanul. Mititelu’ putea să îngheţe sau să fie atacat de vreun animal din pădure”, spun îngroziţi părinţii. Costel se simte bine şi spune că le va povesti tuturor cum a fost salvat, pe când părinţii băiatului preferă să nu-şi mai amintească în ce circumstanţe şi-au pierdut copilul.

Test pentru mămici şi tătici

Vi s-a întâmplat să lăsaţi un copil mic în grija fratelui sau sorei care este cu câţiva ani mai mare?

Copiii mai mari se pot lua cu joaca şi nu pot observa cum frăţiorul sau surioara se îndepărtează.

Care sunt locurile în care cel mai des se pot rătăci copiii?

Dacă nu v-aţi pus această întrebare până acum, e timpul să o faceţi. Câteva clipe de neatenţie se pot solda cu ore în şir de căutări dacă lăsaţi copiii fără supraveghere în locurile aglomerate, cum ar fi piaţa, magazinele mari, centrele comerciale, litoralul, parcurile sau pădurile, unde chiar şi un adult se poate rătăci cu uşurinţă.

De câte ori aţi spus aceste cuvinte copiilor: „Eşti mare! Ai grijă de frăţiorul (surioara) mai mică!”?

Nu însărcinaţi un copil cu grijile pe care trebuie să şi le asume un părinte. În cazul în care copilul mai mic păţeşte ceva, cel mai mare riscă să se aleagă cu o traumă psihologică şi cu un sentiment de vină pentru toată viaţa.

Ce măsuri trebuie să întreprindă un părinte care şi-a pierdut copilul?

Nu vă limitaţi doar la ajutorul vecinilor şi al prietenilor, alertaţi poliţia, sunaţi la 902.

Campania media „Ai grijă de mine!” se desfăşoară în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a accidentelor produse în condiţii casnice la copiii de 0-5 ani. „O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Agenţia de implementare: Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).
Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.