Dă banii înapoi!

CANDAL // La procurarea, din bani publici, a apartamentului pentru ministrul Apărării, Vrabie, s-a încălcat flagrant legea şi procedura de acordare a spaţiului locativ

Peste un milion de lei din bugetul de stat, acesta a fost preţul cadoului pe care Voronin i l-a oferit unui fidel „slujitor” de-al său – Vitalie Vrabie, fost ministru al Apărării în Guvernul Tarlev 2. Din aceşti bani statul i-a cumpărat lui Vrabie un apartament luxos în centrul capitalei. Asta în condiţiile în care ministrul mai avea un apartament la Chişinău şi o casă de toată frumuseţea la Ungheni, iar peste o mie de militari ai armatei naţionale stau la rând de ani de zile pentru asigurarea cu spaţiu locativ. Potrivit juristului Vlad Gribincea, la procurarea acestui apartament s-a încălcat flagrant legea şi procedura de acordare a spaţiului locativ. Vrabie trebuie să întoarcă statului banii care i-au fost oferiţi, iar cei responsabili de alocarea acestei sume trebuie sancţionaţi.

Promisiunea preşedintelui

Documentele pentru alocarea celor 1,1 milioane de lei pentru asigurarea cu spaţiu locativ a ministrului Apărării, Vitalie Vrabie, au fost semnate cu trei ani în urmă. Totul a început de la o scrisoare din 14 noiembrie 2007, adresată de Vrabie preşedintelui Voronin, prin care ministrul îi amintea tacticos „şefului” că i-a promis anterior un apartament, care urma a fi procurat prin intermediul Ministerului Administrației Publice Locale (minister pe care Vrabie l-a condus în perioada mai 2006 – iulie 2007), însă în legătură cu numirea sa în funcția de ministru al Apărării, promisiunea lui Voronin a rămas nerealizată.

„Solicit respectuos, dle Președinte, permisiunea Dvs de a efectua acum procurarea unui apartament prin intermediul Ministerului Apărării”, se menționează în scrisoare. Răspunsul lui Voronin nu s-a lăsat mult aşteptat. Peste doar două zile şeful statului îi scrie: „Nu prin minister. Prin Guvern trebuie de hotărât problema”. Această indicaţie este transmisă şi premierului Vasile Tarlev.

Executare fără şovăială

Odată dată, indicaţia preşedintelui este executată fără şovăială. Vasile Tarlev redirecționează scrisoarea către Ministerul Finanțelor, de unde primește anunțul că problema a fost rezolvată prin modificarea Legii cu privire la bugetul de stat, în care Parlamentul virează încă 1,1 milion de lei către Ministerul Apărării, pentru spațiul locativ al ministrului Vrabie. Astfel, din aceşti bani ministrului i-a fost procurat un apartament cu trei camere, cu suprafaţa totală de 126 m.p., în centrul capitalei. Rezolvarea problemei a durat doar jumătate de lună. În timp ce militarii care au lucraţi zeci de ani în minister sunt nevoiţi să aştepte ani întregi pentru a primi un apartament.

Vrabie avea apartament

Ceea ce revoltă cel mai mult în acest caz este însă faptul că în momentul în care i-a fost procurat apartamentul, Vrabie mai avea unul în capitală. În declaraţia de avere pentru anul 2007, ministrul menţiona că are în posesie un lot de pământ de 1,9 ha, o casă de 150 m.p. şi un apartament de 27 m.p. în Ungheni, dar şi un apartament în Chişinău de 43 m.p. şi un automobil Mercedes 200. Toate împreună valorând 1,9 milioane de lei. Presa scria în acel moment că, conform declaraţiilor de avere, Vrabie este cel mai bogat membru al Cabinetului de miniştri. În următorul an, declaraţia de avere a lui Vrabie se schimbă. Ministrul indică în locul apartamentului din Chişinău de 43 de m.p., altul de 126 m.p., mai multe loturi de pământ în Ungheni, iar casa care cu un an în urmă avea 150 de m.p. între timp s-a extins până la 308 m.p.
Contactat de jurnalişti, Vrabie a declarat că nu vede nicio ilegalitate în faptul că i s-a procurat un apartament din banii statului. „Nu a fost o hotărâre de Guvern secretă, aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial şi toate formalităţile au fost respectate, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, afirmă ministrul. Iar fostul premier Vasile Tarlev îi ia apărarea: „Dl Vrabie a venit de la Ungheni şi nu avea unde locui. Era ministru, de aceea, evident că era urgent şi important să îi asigurăm o locuinţă”. Cam aceeaşi este şi explicaţia lui Voronin: “Einstein întreabă pe un prieten, dacă ai un păr pe cap e mult sau puţin? E puţin! Dacă ai în supă un fir de păr? E mult! La fel şi despre apartamentul care a fost oferit fostului ministru al Apărării, 1 milion de lei – acestea erau preţurile de piaţă atunci. Vrabie avea dreptul la apartament pentru că venise din Ungheni”, le-a declarat jurnaliştilor fostul preşedinte.

„Legea a fost ocolită”

Juristul Vlad Gribincea are însă o altă părere. Potrivit lui, procurarea acestui apartament s-a făcut cu încălcarea legii. Potrivit normei legale, dacă avea nevoie de spaţiu locativ, Vrabie urma să scrie o cerere, care să fie înregistrată, să stea la rând şi, abia după ce urma să fie satisfăcute cererile tuturor celor care au depus cererile înaintea lui, ministrul putea beneficia de un apartament în folosinţă. Juristul susţine că aceste apartamente se oferă de obicei în folosinţă, cu dreptul de privatizare, în anumite condiţii. „În cazul lui Vrabie, această ordine nu a fost respectată. Legea a fost ocolită”, afirmă Gribincea. Avocatul mai precizează că în cazul în care o persoană are un apartament într-o localitate şi îl vinde, ea nu mai poate solicita de la stat spaţiu locativ în respectiva localitate.

Banii înapoi

Solicitat să comenteze implicarea fostului preşedinte în această „afacere”, Gribincea a declarat că acest fapt demonstrează că decizia de alocare a banilor pentru procurarea apartamentului este una politica, şi nu juridică. „Asemenea decizii se iau de către Guvern fără coordonare cu preşedintele statului”, a spus juristul, precizând că acum este rândul organelor de drept să investigheze cazul şi să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi. Aparent însă Voronin nu are pentru ce să fie tras la răspundere pentru că el nu a dat indicaţii directe, ci doar a recomandat. În schimb, Vrabie ar putea fi obligat să restituie banii care i-au fost acordaţi din bugetul de stat pentru procurarea apartamentului.
Cazul cu apartamentul lui Vrabie este cercetat în prezent de Centrul pentru Combaterea Infracţiunilor Economice şi a Corupţiei care verifică dacă suma de peste un milion de lei a fost alocată legal Ministerului Apărării. “Acum suntem la faza preliminară. Încercăm să identificăm factorii de decizie implicaţi în caz”, a afirmat Angela Starinschi, şefă a serviciului de presă al CCCEC. Şi Ministerul Apărării a iniţiat o anchetă internă privind transmiterea în proprietate privată a apartamentului.

Cel mai scump apartament

Conform unei note informative oferite de Ministerul Apărării, pe parcursul anilor 2007-2009, au fost asiguraţi cu apartamente 190 de militari şi rezervişti ai Armatei Naţionale. Pentru aceştia s-au procurat două apartamente cu patru camere, 80 – cu trei camere, 81 – cu două camere şi 27 de apartamente cu o cameră. În total, pentru toate acestea s-au plătit peste 125 de milioane de lei, apartamentul lui Vrabie fiind cel mai scump dintre acestea. În prezent, în lista generală a solicitanţilor Armatei Naţionale care necesită asigurare cu spaţiu locativ se află 1012 militari.

Vă amintim că Voronin a mai dăruit şi altor persoane apartamente cumpărate din bani publici. Conform unor documente desecretizate, în perioada 2005-2007, şeful statului a dispus procurarea a şase apartamente: unul pentru fostul șofer al lui Vladimir Voronin, unul pentru şeful protocolului fostului președinte, unul pentru primul pedagog al lui Vladimir Voronin şi celelalte trei pentru Nelly Ciobanu, Victor Gherlac şi Lidia Panfil.

Şefa serviciului de presă al CCCEC susţine că în vizorul Centrului sunt şi alte cazuri similare, în care este cercetată utilizarea banilor publici şi a patrimoniului public. Dar deocamdată Starinschi evită să vorbească despre ele.

Cine este Vrabie?

Vitalie Vrabie s-a născut la data de 2 octombrie 1964, în satul Costuleni (raionul Ungheni). În anul 1999, este ales, iar în 2003 este reales, în funcţia de primar al oraşului Ungheni pe listele Partidului Comuniştilor. În paralel, deţine şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei Primarilor şi Comunităţilor Locale din Republica Moldova, membru al Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, şef al delegaţiei naţionale la Congresul Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei (2003-2006). Prin decretul preşedintelui R. Moldova din 25 mai 2006, Vitalie Vrabie este numit ministru al Administraţiei Publice Locale al R. Moldova. Începând din data de 15 noiembrie 2006, a devenit şi viceprim-ministru. Printr-un alt decret din 16 iulie 2007, Vitalie Vrabie a fost revocat din funcţia de viceprim-ministru, ministru al Administraţiei Publice Locale şi a fost numit în funcţia de ministru al Apărării. El şi-a păstrat funcţia de ministru şi în guvernul format de Zinaida Greceanîi la 31 martie 2008. Vrabie este căsătorit şi are doi copii.

Mariana RAŢĂ