D. Dungaciu: România trebuie să se ducă şi să facă investiţii clare în R. Moldova

Scepticul anului – sociologul Dan Dungaciu, pentru luările sale de poziţie privind o evaluare exactă şi lucidă a situaţiei din Republica Moldova.

În cadrul unui interviu acordat pentru ziare.com, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, menţionează că, în conjunctura politică actuală, R. Moldova nu se mai bucură de atenţia partenerilor euro-atlantici ca odinioară şi singurul lucru care i-a rămas este sprijinul României. În context, omul de ştiinţă sugerează Bucureştiului şi Chişinăului să elaboreze un parteneriat strategic privind integrarea europeană. Totodată, Dungaciu insistă ca Bucureştiul să facă investiţii în Republica Moldova.

„Lipsa de atenţie pentru R. Moldova este din ce în ce mai evidenţă la nivelul partenerilor euro-atlantici ai României. Ce trebuie să facă România care are în relaţia cu R. Moldova, indiferent ce s-ar întâmpla dincolo de Prut, o misiune, o obligaţie specială? Cred că va trebui să intre într-un parteneriat strategic care să însemne pentru prima dată valorificarea declaraţiilor din 2010 ale celor doi preşedinţi Mihai Ghimpu şi Traian Băsescu în care se vorbea despre un parteneriat strategic pentru integrare europeană”, afirmă Dungaciu.

„Nu va fi vorba despre integrare europeană pe termen scurt şi mediu, ea a căzut demult de pe agendă, dar va fi vorba despre reducerea decalajelor dintre cele două maluri ale Prutului şi menţinerea R. Moldova pe o traiectorie prooccidentală. Asta înseamnă parteneriate de alt tip decât cele care s-au făcut până acum. Nu cu bani gratis, nu cu România care face ce trebuie, deşi R. Moldova face ce vrea, cu condiţionalităţi, cu investiţii româneşti în domeniile strategice, în primul rând energetice, şi cu implicarea companiilor româneşti în R. Moldova.”

„Avem în acest moment companii româneşti care stau pe sute de milioane, cu bani în bănci, la nişte dobânzi ridicole. Suntem într-un moment în care împrumuturile sunt cele mai ieftine. Este momentul pentru investiţii.

Pe de altă parte, în R. Moldova, unde există încă şanse pentru constituirea unui guvern pro-european, situaţia e atât de gravă încât nu va exista niciun alt partener care să ajute R. Moldova cu excepţia României.

Nu înseamnă doar împrumuturi pentru supravieţuire, ci şi investiţii. Asta trebuie să fie proiectul României de aici înainte. Indiferent că e la modă, că nu e la modă R. Moldova, această este o temă presantă pentru România şi oricât ar părea de paradoxal ce spun, astăzi, sau mâine, după ce se va fi instituit un guvern proeuropean, într-un fel sau altul, la Chişinău este cea mai bună oportunitate de investiţie românească în R. Moldova de la constituirea ei că stat.

Indiferent că nu mai e la modă chestiunea, fără să mestecăm aceleaşi vorbe, perimate astăzi, ale integrării imediate a R. Moldova, România trebuie să se ducă şi să facă investiţii clare, concrete, să se înşurubeze în viaţa socio-economică a R. Moldova pentru prima dată.”

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)