„Cuvinte de încurajare… nimic mai mult”

petrisor peiu.f.nadea roscovanu

Fundaţia Universitară a Mării Negre şi Editura „Cartier” au lansat la 7 aprilie volumul „Fondul Moldova – podul de investiţii peste Prut” de Dan Dungaciu şi Petrişor Peiu, carte apărută la Editura „Cartier” în colecţia Cartier istoric, coordonată de Virgil Pâslariuc. În interviul publicat mai jos oferim cititorilor detalii despre volum şi despre reacţiile pe care le-au avut autorii în urma dezbaterilor desfăşurate pe marginea Planului Moldova.

– Stimate Domnule Peiu,
dezbaterile organizate despre Planul Moldova i-au făcut pe mulţi cetăţeni din R. Moldova să înţeleagă faptul că statul moldovenesc este construit greşit şi că doar România ar putea să îi sprijine. Totodată, contestatarii Planului Moldova semnalează ambiguitatea acestuia şi absenţa unor lucruri concrete. Ce aveţi să le spuneţi acestora?

 

Celor care contestă un lucru nu putem să le răspundem decât cu argumente, în măsura în care și ei vin cu argumente critice. Cine vorbește de ambiguitate nu a citit prea bine ceea ce am scris noi, pentru că am avut abordări foarte concrete. Este însă evident că o propunere teoretică nu ține loc în niciun fel unui prospect de emisiune a unui fond de investiții, care este o realizare tehnică, de făcut de către persoane autorizate pentru managementul unui astfel de instrument pe piața de capital și, mai ales, depinde foarte mult de procedeele tehnice alese pentru implementare.

– Aţi avut până acum vreo deschidere din partea oficialilor?

Câteva cuvinte de încurajare din partea autorităților românești, dar nu mai mult.

 

– Ce atitudine au oamenii de afaceri din România faţă de Planul Moldova şi faţă de R. Moldova în general?

Oamenii de afaceri din România sunt în egală măsură interesați de afaceri în Republica Moldova, dar și descurajați de „ratingul” scăzut pe care piața din Republica Moldova îl are. În același timp, nu există niciun fel de instrument concret pe care îl pot apela și recunosc deschis nevoia unui „Fond Moldova”.

 

– Ce acţiuni veţi întreprinde în viitorul apropiat în ce priveşte Planul Moldova?

Avem în plan mai multe lansări ale volumului în diferite orașe din România, avem invitații în acest sens la Craiova, la Focșani, la Iași, la Cluj Napoca. Probabil că vom realiza o dezvoltare a ideii noastre în urma unei colaborări cu manageri de fonduri de investiții care și-au exprimat dorința de a participa la o astfel de lucrare.

 

– Stimate Domnule Peiu, ce reprezintă volumul ce a fost lansat ieri-seară la Cartier?

Acest volum reprezintă o abordare unitară, deși încă la nivel de concept, asupra unui model economic pe care noi îl propunem pentru a „trata” problematica Republicii Moldova. El reprezintă, în același timp, un semnal de alarmă pentru autoritățile de la București și Chișinău în privința unui fenomen, pe care l-aș numi „al decuplării” Republicii Moldova de România și de spațiul vestic european, în general.

Interviu realizat de Ilie Gulca

The following two tabs change content below.