Cutia de scrisori: O enigmă de la Trinca

Când toţi ţăranii îşi frământă creierii cum să scape păpuşoii din buruian, pe căldura aceasta, eu îmi frământ creierii cum să descifrez o enigmă. Eu, cel ce scriu aceste rânduri, sunt un fost deţinut, am stat mulţi ani la închisoare, şi acum stau acasă, în satul Trinca, r. Edineţ, fără lucru. La închisoare, am citit multe cărţi şi acum, deoarece nu am de lucru, situaţia mă obligă să-mi continui lectura acasă.

Sunt pasionat de astronomie şi astrologie. Am acasă o carte de astronomie, care mi-a dat toate informaţiile necesare despre stele. Am şi harta stelelor pe care am învăţat să găsesc toate stelele de pe cer. Scriu aceasta nu pentru ca să mă laud că ştiu multe, ci pentru că această biografie a mea are legătură cu enigma ce mă frământă deja câteva zile la rând.

În punctul ce uneşte ecliptica cu ecuatorul cerului la echinocţiul de primăvară, acum câteva zile, a apărut o nouă stea. O urmăresc deja câteva nopţi la rând. E strălucită ca Luceafărul, dar nu-i Luceafărul, nu-i nici stea obişnuită, nici cometă, nici asteroid şi nici satelit fiindcă sateliţii zboară, dar ea stă pe loc. Am crezut la început că e un OZN, adică ceea ce numim noi „farfurie zburătoare”, dar, examinând-o câteva nopţi, am înţeles că nu-i un OZN, e altceva. Se evidenţiază prin faptul că joacă, mişcându-se, ba mai sus, ba mai jos, ba într-o parte, ba în alta, de parcă ar ţine-o o mână nevăzută ce nu-şi poate stăpâni echilibrul. Parcă e ceva viu acolo şi străluceşte. Ce este asta? Poate e cineva mai astronom decât mine şi poate să-mi răspundă? Apare în fiecare seară de după orizont, odată cu constelaţia Peştilor, aflându-se în acelaşi punct: punctul echinocţiului de primăvară. Din punct de vedere astrologic, Peştii simbolizează creştinismul sau Biserica lui Hristos. Această stea îmi aminteşte steaua ce s-a arătat când s-a născut Hristos şi e interesant că ea se află în partea de Răsărit, punct cardinal menţionat des în Biblie.

Şi încă o coincidenţă interesantă: steaua miraculoasă a apărut în noaptea zilei de 8 spre 9 iunie. Eu admir în fiecare noapte constelaţiile, aşa că până la data de 8 iunie precis că nu s-a arătat, fiindcă eram s-o observ. Dacă nu greşesc, în jurul acestei date s-a arătat deasupra satului Vasilcău o cruce în nori cu răstignirea lui Hristos. Poate acestea sunt nişte semne dumnezeieşti? Poate anul acesta se va întâmpla un eveniment deosebit? Sau poate steaua miraculoasă vesteşte apariţia unui nou Mesia?

Aceasta este enigma care mă frământă şi pentru mine este mai importantă decât păpuşoii ţăranilor, pe care n-are cine-i prăşi, fiindcă există şi astronomi printre ţărani.

Cu stimă, Dan Orac de la Trinca: un om leneş la lucru fizic, dar harnic la lucru intelectual

P.S. Poate steaua nu e un miracol, dar ceva ce eu nu ştiu, totuşi e interesant că a apărut anume în acel punct. Apropo, aseară din nou am urmărit-o şi era deja puţin mai spre „roata Peştilor”, nu chiar în acel punct. Vă rog să nu-mi treceţi cu vederea observaţia mea. Chiar dacă steaua nu e un miracol, aş vrea ca lumea să ştie că pe la sate mai sunt şi oameni pe care-i interesează şi altceva decât să stea prin baruri şi să bea bere, şi să strige: „Hai la var!” sau „Hai la cartofi!”, aşa precum strigă băieţii de la Trinca. Lasă-i să strige, asta-i ocupaţia lor, dar eu nu-s dintr-aceia cu strigatul, ci dintr-aceia cu observatul. Aş vrea să ridic puţin cinstea satului meu, fiindcă toţi râd de Trinca. Dacă mă duc pe undeva şi spun că-s de la Trinca, mi se zice: „Hai la var!”. Eu vreau să mai zică şi: „A, tu eşti de la Trinca? Aveţi şi telescop acolo, la Trinca?”.

D.O., 34 de ani, holtei

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)