CUTIA DE SCRISORI // M-au deposedat până şi de o mână de nuci

Dragă redacţie,

mă numesc Tamara Beşliu. Sunt o pensionară din s. Mereşeuca, raionul Ocniţa. În trecut, am lucrat 48 de ani profesoară. Primesc o pensie de 880 de lei care nu-mi ajunge, în special pe timp de iarnă, pentru plata serviciilor comunale, a căldurii şi a medicamentelor de care am nevoie. Aveam însă în grădină zece nuci bătrâni, roada cărora îmi asigura cât de cât existenţa şi mă făcea mai sigură de ziua de mâine. Nu am cerut niciodată de la nimeni nimic. Nu am alergat după ajutoare ori să stau cu mâna întinsă pe la primărie.

La 23 noiembrie 2011, însă, la poartă s-a oprit un grup de angajaţi ai SA „RED-NORD-VEST” însoţiţi de primarul satului, Emilia Albu. Fără a-mi cere permisiunea şi fără a-mi prezenta vreun document, aceştia au început să taie crengile copacilor. Vreau să remarc că în preajma nucarilor nu există linii electrice sau de telefon. Am rugat să nu mi-i taie, dar nimeni nu a ţinut cont de rugăminţile mele. Am fost nevoită să chem poliţia, care a venit la faţa locului, dar nu a întreprins nimic pentru a opri tăiatul copacilor.

Ulterior, după ce am depus mai multe plângeri la Primărie, primarul a binevoit să-mi răspundă că ceea ce au făcut se încadra în acţiunile de amenajare a teritoriului şi că ramurile nucilor ar fi prezentat un pericol pentru traficul rutier. Acest lucru nu este adevărat, iar doamna primar nu a putut să-mi prezinte măcar o plângere din partea sătenilor că cineva din ei s-ar fi confruntat cu această problemă. M-am adresat la preşedintele raionului, la Cancelaria de stat şi alte structuri. Toţi au ridicat din umeri şi mi-au sugerat să mă adresez în instanţa de judecată, ceea ce voi face.

Am lucrat aproape cinci decenii în învăţământ şi am o pensie mizeră. Oare era atât de complicat să încerci să comunici cu omul, înainte de a  da buzna, ca în perioada sovietică, pe proprietatea sa şi a-l deposeda, fie chiar şi de o mână de nuci, pe care le aşteaptă toamna? Oare e chiar atât de complicat pentru un ales al poporului să se facă înţeles de oameni? Am sperat că se va schimba guvernarea şi că se va schimba şi atitudinea faţă de oameni, din păcate, pe măsură ce mă îndepărtez în ani, tot mai frecvent mă confrunt cu situaţii în care nu înţeleg lumea din jur.

Cu respect, Tamara Beşliu

Nota redacţiei. Autorităţile locale din s. Mereşeuca, Ocniţa, ne-au informat că au tăiat crengile copacilor pentru a da posibilitate oamenilor şi transportului să circule liber pe drum, deoarece crengile acestora deseori se loveau de căruţele cu fân şi microbuze. Potrivit lor, au fost tăiate doar crengile care încurcau la trafic. Inspectoratul Ecologic din Ocniţa a constatat că pensionarei i-a fost cauzat un prejudiciu în valoare de 480 de lei prin curăţarea celor zece nucari. Femeia s-a adresat în instanţa de judecată, unde va cere şi achitarea unui prejudiciu moral în urma celor întâmplate.