Cutia cu piuneze: Trece Filat!

Ieri, am fost martorul unui incident cu implicarea scriitorului Andrei Strâmbeanu şi, indirect, a premierului Vlad Filat.

Era dimineaţă, aproape ora 8. Scriitorul, la volanul maşinii sale, cobora pe str. Puşkin, venind de la Moldova 1, unde fusese invitat, pentru prima dată după mulţi ani de interdicţie, la emisiunea matinală a postului public. Deşi locuieşte la Botanica, scriitorul îi propuse autorului acestor rânduri, „în semn de prietenie”, să-l ducă până la redacţie, în centru.

În acelaşi timp, pe aceeaşi stradă, Vlad Filat, în maşina de serviciu, se îndrepta spre Casa Guvernului. O maşină a serviciului de pază mergea înainte, semnalând, ca să facă drum premierului.

Scriitorul nu bănuia cine vine din spate. Abia la intersecţia cu strada 31 august 1989, emiţând un sunet de sirenă, convoiul premierului a întrecut maşina scriitorului. Poliţistul de la intersecţie i-a făcut semn scriitorului să vireze pe str. 31 August 1989 şi să oprească.

„Nu aţi oprit să lăsaţi să treacă maşina premierului!”, astfel răspunse locotenentul superior Ion Bucăţele la întrebarea nedumerită a lui Andrei Strâmbeanu.

„Dar nu ştiam că vine premierul”, se scuză scriitorul.

„Alţii cum au ştiut? Nu pot face nimic, şeful serviciului de pază mi-a poruncit să vă opresc şi să vă pedepsesc”, replică politicos ofiţerul de poliţie.

„Dar într-adevăr nu am ştiut că vine premierul din urmă!”, am intervenit, coborând din maşină, în timp ce Andrei Strâmbeanu răscolea în torpedou, căutând, probabil, banii. „Sunt sigur că premierului Filat nu o să-i placă ceea ce faceţi. Dumnealui îl cunoaşte cu siguranţă pe scriitorul şi fostul deputat Andrei Strâmbeanu şi o să fie nemulţumit că îl pedepsiţi din cauza că nu i-a cedat drumul”, am insistat eu.

Auzind că e vorba de un fost deputat, ofiţerul a repetat, prin staţia radio, cele spuse de mine. Răspunsul venit peste câteva clipe era să-i permită scriitorului să-şi continue calea.

Am lăsat maşina şi am mers împreună cu Andrei Strâmbeanu pe jos, discutând despre faptul că unele apucături sovietice sunt perene. El presupunea că poliţistul profitase de ocazie pentru a-i stoarce nişte bani. Ne-am despărţit marcaţi de incident. Cine se crede acest şef al serviciului de pază de împarte pedepse din mers? Şi dacă din biografia lui Andrei Strâmbeanu ar fi lipsit episodul parlamentar, ar fi fost el scutit de pedeapsă?

Spunând că premierului Vlad Filat nu îi va plăcea să audă că din cauza lui a fost pedepsit un scriitor, eram sigur de aceasta. Sunt sigur că el s-ar supăra dacă ar fi pedepsit orice cetăţean care nu a reuşit să se ferească din calea maşinii sale, cu suficientă rapiditate. Problema e cum să afle premierul despre un asemenea incident. E problema lui, dar şi a noastră, după cum s-a văzut. (N.N.)

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)