Cutia cu piuneze // SIS s-a autoSISizat

E lăudabil faptul că SIS s-a implicat în chestiunea ameninţărilor la adresa unor comentatori politici (Bogdan Ţârdea, Constantin Cheianu, Vasile Năstase). În declaraţia sa – „SIS s-a autosesizat în cazurile de timorare a unor jurnalişti notorii” – Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova anunţă că „s-a autosesizat”, „iniţiind măsuri speciale de investigaţii – ce cadrează cu competenţele instituţionale în vigoare – pentru a identifica autorii anonimi în cauză”. Excelent!

Lucrul acesta trebuia să-l facă imediat şi procuratura, şi poliţia, care însă păstrează tăcerea. Ei ar fi trebuit să asigure cetăţenii RM că veghează neîncetat la libertatea de exprimare şi securitatea cetăţenilor. De ce nu o fac? Rămâne o enigmă.

În schimb, părându-i probabil că a spus puţin, SIS-ul alunecă pe o pantă publicistică, retorică, scriind că, prin urmare, ipoteza exprimată de către jurnaliştii ameninţaţi precum că „mesajele respective confirmă autenticitatea schemelor deconspirate şi a actelor de corupţie, demascate în materialele jurnalistice – abuzurile, privatizările, hoţiile, care sunt în plină derulare, crimele comise de șefii mafiei oligarhice” are drept la existenţă şi adevăr”. Sigur, are dreptul la „existenţă şi adevăr”. Dar, fiindcă veni vorba, pot exista şi alte versiuni: că cineva doreşte să toarne gaz peste foc, să aţâţe spiritele, să prezinte actuala guvernare ca una periculoasă, duşmănoasă faţă de mass-media. La fireasca întrebare „cui prodest?” răspunsul este: mai curând comuniştilor, care pregătesc o „revoluţie”, forţelor care doresc alegeri anticipate, decât guvernării, oricât de oligarhică ar fi aceasta. Oligarhii nu trebuie consideraţi nişte proşti, care se deconspiră atât de primitiv.

Astfel, ne alegem cu impresia că SIS încearcă să facă „politică”.

Paul Borzac

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)