Cutia cu piuneze // Războiul ciocolatei, un detaliu neobservat

Comentatorilor actualului conflict comercial între Rusia şi Ucraina le-a scăpat un detaliu, scrie, pe siteul Dnister.ru, Roman Konopliov, publicist şi analist politic rus. Kievul a blocat trupele ruse din Transnistria, situându-se pe poziţia Chişinăului în chestiunea elicopterelor moderne, cu care Moscova doreşte să-şi echipeze „pacificatorii” de pe Nistru.

Fără acordul Chişinăului, Kievul nu va permite transportarea acestora pe teritoriul său. Sunt acţiuni duşmănoase evidente, de care trebuie să se ţină cont în analiza cauzelor actualului război vamal. Căci nu e prima dată când Ucraina loveşte Rusia în chestiunea transnistreană. Şi, posibil, nu semnarea documentelor de la Vilnius a supărat Kremlinul, consideră Konopliov.

E posibil, fireşte, că anume acest gest al ucrainenilor să-l fi enervat cel mai tare pe Putin, dar lupta principală se dă totuşi pe „frontul” UE – Uniunea Vamală. Dacă Ucraina cedează şi renunţă la integrarea europeană, Putin se va declara învingător şi i-ar putea ierta lui Ianukovici îndrăzneala de a apăra interesul Ucrainei în chestiunea transnistreană. Duminică, Serghei Glaziev, consilier al preşedintelui rus, a avertizat Ucraina să nu facă pasul „sinucigaş” al semnării acordului de asociere cu UE.

Tot Konopliov mai scrie şi despre „iscusinţa înalţilor conducători ruşi, care continuă să ne bucure cu idei creative de pregătire a tinerilor transnistreni pentru rolul de carne de tun”. E vorba despre iniţiativa vicepremierului rus Dmitri Rogozin de a deschide o şcoală militară la Tiraspol. Astfel, cu ajutorul copiilor, se doreşte rezolvarea problemei deficitului de cadre ofiţereşti în armata transnistreană, consideră analistul rus.

Paul Borzac

PS: Publicaţia ucraineană „Zercalo Nedeli” (zn.ua) publică planul Rusiei de atragere a Ucrainei în procesul de integrare eurasiatică. Este foarte instructiv şi pentru cazul RM. Vom reveni la tema respectivă în numărul viitor. (P.B.)

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)