Cutia cu piuneze: Plahotniuc, un Berlusconi al RM?

Controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc a recunoscut, pentru Publika TV că „gestionează” ambele posturi private cu acoperire naţională ”Prime” şi „2+”.

Din păcate, moderatoarea emisiunii respective, Natalia Morari, nu s-a interesat cum a ajuns dl Plahotniuc să administreze ambele frecvenţe, preluate abuziv de la proprietarii precedenţi, Chiril Lucinschi şi TVR1, dar aceasta nu schimbă datele problemei. Astfel a fost confirmată o temere gravă a societăţii civile: că, în perioada de guvernare comunistă, în RM s-a desfăşurat un proces secret de concentrare nelegitimă, de monopolizare a mass-media, aducându-se atingere pluralismului mediatic din RM şi, în consecinţă, democratizării societăţii noastre. E greu, de altfel, de crezut că dl Plahotniuc este un simplu „angajat” şi nu are nimic în comun cu companiile mass-media respective, dar nu asta contează. Este îngrijorător faptul că 2 din 3 frecvenţe cu acoperire naţională sunt controlate de o singură persoană. Până la urmă, va ieşi la suprafaţă şi adevărul despre proprietarul acestor frecvenţe, dar ar fi bine să se facă lumină cât mai devreme în acest caz.

Prin relaţia postului 2+ cu compania de publicitate „Casa Media”, îşi găseşte, indirect, confirmare şi informaţia că Plahotniuc este cel care „gestionează” în interesul cuiva (s-ar putea să fie, totuşi, al său propriu), dar în detrimentul diversificării produsului TV autohton, circa 80% din publicitatea mass-media din RM.

E timpul ca Guvernul, CCA şi alte instituţii să reacţioneze. În conformitate cu Codul Audiovizualului, aprobat în 2006, „eliberarea licenţei de emisie va corespunde principiului de asigurare a pluralismului în domeniul audiovizualului, excluzîndu-se posibilitatea creării premiselor pentru instituirea monopolului şi concentrării proprietăţii în domeniul audiovizualului şi în domeniul mass-mediei în genere”. Există suficient temei să credem că legea respectivă nu a fost respectată.

Să presupunem că, la vremea respectivă, membrii CCA nu ştiau, deşi trebuia să ştie, în mâinile cui va nimeri frecvenţa TVR1, pe care ei au retras-o şi au scos-o la licitaţie în mod ilegal, după cum va stabili Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Acum însă acest lucru a ieşit la iveală şi CCA nu se poate eschiva de la obligaţia de a exclude „posibilitatea creării premiselor pentru instituirea monopolului şi concentrării proprietăţii în domeniul audiovizualului”. Mai cu seamă că TVR 1 a acţionat în judecată Guvernul RM şi ar putea să obţină despăgubiri în valoare de 500 mii de euro, dacă nu se găseşte o cale de aplanare a conflictului.

În 2004, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluţie privind monopolizarea mass-media electronice şi posibilul abuz de putere în Italia (Rezoluţia 1387, 2004), atunci când s-a aflat că, prin intermediul grupului Mediaset, Sivio Berlusconi are în proprietate aproximativ jumătate din audiovizualul cu acoperire naţională din Italia. Dl Plahotniuc posedă nu 50, ci două treimi din audiovizualul cu acoperire naţională. E adevărat, el nu ocupă un post ca al lui Berlusconi, dar are un „prieten” care candidează la postul de preşedinte. Ca „patriot”, dacă ţine la reputaţia RM, dl Plahotniuc trebuie să renunţe la monopolul său, care include şi alte posturi radio şi tv.

Un rol important în izgonirea TVR1 din RM l-a jucat Ministerul Tehnologiilor Informaţionale, dar şi Curtea Supremă de Justiţie, convocată într-un timp record pentru a anula decizia Curţii de Apel de a relua difuzarea TVR1 până instanţa se va pronunţa definitiv asupra acestui litigiu. Ceea ce înseamnă că „decizia” privind TVR a fost luată „la cel mai înalt nivel”.

Ca om al tradiţiei rurale, dl Plahotniuc ştie că atunci când cineva „găseşte” un obiect care nu-i aparţine, trebuie să-l întoarcă proprietarului. Frecvenţa pe care emite postul 2+ aparţine TVR1. În mod normal, dacă ţine la reputaţia sa, dl Plahotniuc ar trebui să restituie frecvenţa TVR sau să plătească despăgubirile cerute de post, ca să nu le achite cetăţenii RM din buzunarul lor. Şi „prietenul” său ar trebui să-l îndemne să facă această faptă nobilă. (N.N.)

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)