Cutia cu piuneze // Perestroika chineză?

În ultimele zile ale anului 2012, presa internaţională a relatat despre o scrisoare deschisă a unui grup proeminent de profesori şi savanţi chinezi adresată autorităţilor, în care se spune că China riscă o „revoluţie violentă” dacă guvernul nu răspunde la presiunea publică şi nu permite efectuarea unor reforme politice mult aşteptate, scrie Reuters.

 

Cei 73 de savanţi, inclusiv cunoscuţi experţi legali de la principalele universităţi din ţară, consideră că reformele politice din China nu corespund „paşilor rapizi ai expansiunii economice”. „Dacă reformele sistemului cerute în mod urgent de societatea chineză vor fi zădărnicite şi vor stagna, atunci corupţia oficială şi insatisfacţia din societate se vor acumula până la un punct critic şi China va rata încă o dată posibilitatea pentru reforme paşnice şi va luneca în turbulenţa şi haosul unei revoluţii violente”, avertizează autorii, citaţi de Reuters.

În scrisoare se mai spune că guvernul controlat, din 1949, de Partidul Comunist, trebuie să promoveze democraţia şi independenţa justiţiei, şi să aprofundeze economia de piaţă.

He Weifang, profesor de drept la Universitatea din Peking, unul din semnatarii scrisorii, a declarat pentru Reuters că cererile sunt destul de moderate, dar că acum e timpul să fie făcute, deoarece preşedintele Hu Jintao se pregăteşte să transmită frâiele puterii de stat lui Xi Jinping, care a devenit liderul partidului în noiembrie.

Deocamdată partidul a manifestat puţină înclinaţie spre reformă, deşi Xi încearcă să se prezinte mai moderat şi mai deschis decât predecesorul său. El a avertizat la scurt timp că dacă se va permite dezlănţuirea corupţiei, partidul riscă revolte majore şi colapsul dominaţiei sale.

În scrisoare se spune că democraţia, supremaţia legii şi respectul pentru drepturile omului prezintă un „trend global care nu poate fi oprit”. „100 de ani de istorie sângeroasă şi violentă a Chinei – în special dureroasa şi tragica lecţie a Revoluţiei Culturale care a durat zece ani – demonstrează că atunci când se merge împotriva curentului democratic, drepturilor omului, supremaţiei legii şi a guvernului constituţional, dezastrul va fi iminent, iar stabilitatea socială şi politică va fi imposibilă”, afirmă semnatarii scrisorii.

Un alt eveniment rarisim pentru China este protestul jurnaliştilor de la ziarul „Southern Weekly”, din capitala provinciei Guangdong. Ei s-au revoltat pentru faptul că mesajul de Anul Nou, pregătit de redacţie, a fost înlocuit cu un text venit de la serviciul de propagandă al PCC, şi pentru că este cenzurată platforma de microblogging a site-ului ziarului. „Vrem libertatea presei, constituţionalitate şi democraţie”, – a fost unul dintre sloganurile afişate de jurnaliştii protestatari, scrie BBC, citat de Mediafax.

Sunt paşi care amintesc de paşii perestroicii sovietice.

The following two tabs change content below.