Cutia cu piuneze // O făcătură a ITAR-TASS

Jurnalistul BBC, Mark Grigorean, demonstrează cum mass-media ruseşti au inventat un citat despre arma chimică în Siria. Iată ştirea difuzată de ITAR-TASS.

Cairo, 28 august,/Corr.ITAR-TASS Dmitri Zelenin/. Declaraţiile martorilor şi ale victimelor din Guta de Est, de lângă Damasc „vorbesc în mod evident că gazul paralizant neuronal a fost folosit de luptătorii opoziţiei”. Aceasta a declarat astăzi pentru televiziunea elveţiană membrul comisiei pentru anchetarea posibilelor încălcări ale dreptului omului în Siria, Karla del Ponte, comunică portalul informaţional sirian Suria al-En.

„Comisia de experţi nu a găsit deocamdată nici o mărturie a folosirii armei chimice de către armata guvernamentală”, a subliniat del Ponte. Potrivit spuselor sale, ancheta continuă.

Această informaţie, scrie Grigorean, a fost retipărită de zeci de mijloace de informare în masă, a fost difuzată de câteva canale de televiziune, a apărut pe o mulţime de site-uri ruseşti, inclusiv din cele mai credibile, deşi, din punct de vedere jurnalistic, ştirea ridică nişte semne de întrebare: corespondentul din Cairo relatează despre apariţia lui del Ponte la televiziunea elveţiană; del Ponte nu este citată direct, ci prin intermediul unui portal arab. Pune în gardă şi faptul că ştirea respectivă a fost difuzată doar de mass-media ruseşti, în timp ce mass-media din alte ţări au ignorat o asemenea declaraţie senzaţională a unuia din cei patru membri ai Comisiei internaţionale de anchetare a evenimentelor din Siria.

Sunând la serviciul de presă a respectivei comisii ONU, Grigorean a aflat că del Ponte nu a declarat ceea ce îi atribuie presa rusă. (markgrigorian.livejournal.com/864088.html)

Paul Borzac

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)