Cutia cu piuneze: Lupus in fabula

Marian Lupu, liderul PD, a făcut, la solicitarea jurnaliştilor, o declaraţie pe marginea declaraţiilor lui Sergiu Mocanu, care îl învinuieşte că ar fi unealta omului de afaceri Vladimir Plahotniuc.

04 august 2010, 17-46:

„Nu comentez ce spune Sergiu Mocanu, căci este o simplă unealtă în mâinile unor adversari politici de-ai mei, care doresc nespus de mult să mă denigreze în ajunul alegerilor. Când respectivii îşi vor developa identitatea şi îşi vor asuma declaraţiile împotriva mea, vă asigur că voi face comentariile de rigoare şi denigratorilor din umbră nu le va fi deloc comod”, anunţă dl Lupu.
„O precizare, totuşi, vreau să fac aici: pe domnul Vlad Plahotniuc l-am cunoscut recent, dar, în pofida acestui fapt, apreciez înalt bunele relaţii pe care le-am stabilit, lucru de care nu are de ce să-mi fie ruşine, ba chiar dimpotrivă. Îl consider pe domnul Plahotniuc un om dedicat intereselor naţionale ale Republicii Moldova, fapt demonstrat prin toată activitatea lui de om de afaceri.”

La 23 de minute după prima declaraţie, Lupu a venit cu nişte „precizări”, care schimbă în mod radical conţinutul ultimului alineat din declaraţia originală. În varianta „precizată”, alineatul respectiv sună în felul următor:

04 august 2010, 18-09:

Marian Lupu: „O precizare, totuşi, vreau să fac aici: pe domnul Vlad Plahotniuc l-am cunoscut mult mai bine recent şi apreciez relaţiile de prietenie pe care le-am stabilit, lucru de care nu are de ce să-mi fie ruşine, ba chiar dimpotrivă. Îl consider pe domnul Plahotniuc un om dedicat intereselor naţionale ale Republicii Moldova, fapt demonstrat prin toată activitatea lui de om de afaceri.”

Aşadar, în doar 23 de minute, dl Marian Lupu şi-a schimbat poziţia: dacă în prima variantă el spunea că l-a cunoscut pe Plahotniuc „recent”, în varianta a doua a declaraţiei spune că l-a cunoscut „mult mai bine recent”. De unde rezultă că îl cunoaşte de mai demult.

În prima variantă a declaraţiei, dl Lupu a stabilit cu Plahotniuc „bune relaţii”, iar în cea de a doua „relaţii de prietenie”, ceea ce, fiţi de acord, este altă zeamă de peşte. Poţi să ai bune relaţii cu o mie de oameni, dar nu e neapărat să le fii sau să-ţi fie prieteni. Ce l-o fi determinat pe dl Lupu să-şi revizuiască atât de radical textul, prezentându-l pe Plahotniuc drept prieten?

Şi mai multe semne de întrebare apar când citim ce a spus Marian Lupu despre Vladimir Plahotniuc acum un an. Atunci, Plahotniuc nu demonstra deloc semne de dedicaţie intereselor naţionale.

20 iulie 2009, PRO TV

Marian Lupu: „În actuala orânduire politică, în jurul familiei domneşti, în jurul curţii domneşti, există un număr limitat de personaje, oameni de afaceri, care fac parte dintr-o castă, nume cunoscute, nume cunoscute care sunt în jurul Juniorului, mă refer aici la Ignatenco, mă refer aici la Plahotniuc, mă refer şi la multe alte persoane care au iniţiat un şir întreg de modele, modele monopolizate, zic eu, chiar frauduloase, pentru importul de carne şi produse de carne, importul de peşte, care de fapt vin să aducă un prejudiciu social foarte şi foarte important, un plus de treizeci la sută, precum arată unele rapoarte, la preţurile care sunt plătite de consumatorii finali. Ori două firme – ….resurse şi Agrovin Bulboaca, cei care deţin dreptul exclusiv de export al vinului în vrac, în astfel de mod prejudiciind o sută şi ceva de întreprinderi vinicole, care practic au dispărut, pierzându-se zeci de mii de locuri de muncă… Există multe exemple de acest gen, este vorba de un sistem economic monopolizat, care derivă de fapt dintr-un sistem politic monopolizat. Aş vrea să întreb din ce strategii, din ce legi sau din ce abordare de concept, abordare anticriză sau dezvoltare economică, derivă existenţa acestor scheme care afectează foarte mult şi credibilitatea ţării noastre pe extern şi afectează foarte puternic posibilitatea de a veni încoace investiţiile străine şi de fapt afectează grav atât indicatorii economici, cât şi indicatorii sociali.”

Iarăşi, de când un cetăţean care iniţiază modele, „modele monopolizate, chiar frauduloase”, poate fi considerat că „este dedicat intereselor naţionale ale Republicii Moldova”? (N.N.)

The following two tabs change content below.