Cutia cu piuneze // Întâlnirea ruso-ucraineană de la Cernăuţi

Miniştrii de Externe ucrainean şi rus, Leonid Kijara şi Serghei Lavrov, s-au arătat satisfăcuţi de rezultatele întâlnirii lor recente de la Cernăuţi, cum se şi cuvine unor diplomaţi.

În realitate, temperatura relaţiilor dintre Moscova şi Kiev nu este cea mai caldă, după ce, la finele anului trecut, preşedintele ucrainean Victor Ianukovici îşi anulase, în ultimul moment, o importantă vizită la Kremlin. Presa rusă a scris atunci că întâlnirea fusese anulată de Putin, pentru că Ianukovici nu venea cu garanţii de aderare a Ucrainei la Uniunea Vamală „Rusia-Belarus-Kazahstan”. Presa ucraineană a lansat versiunea că Ianukovici s-a răzgândit în ultimul moment, după o discuţie cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Gestul preşedintelui ucrainean a fost asemănat cu gestul preşedintelui moldovean Vladimir Voronin, din 2003, care a renunţat, în ultimul moment, în urma discuţiei cu Bruxelles-ul şi cu Ambasadorul SUA, să semneze Memorandumul Kozak de reglementare a conflictului transnistrean.

Chiar în prima zi a acestui an, directorul departamentului de colaborare economică a MID-ului Federaţiei Ruse, Aleksandr Gorban, i-a supărat pe ucraineni, declarând că Ucraina nu va obţine gaze naturale mai ieftine, dacă nu va adera la Uniunea Vamală. În afară de faptul că se orientează spre UE şi refuză să adere, în măsura aşteptată de Moscova la Uniunea Vamală, Gorban i-a reproşat Kievului că nu doreşte să creeze cu Moscova şi UE un consorţium pentru exploatarea reţelei de gazoducte de pe teritoriul ucrainean. MAE al Ucrainei a replicat supărat că, deşi e sărbătoare, nu poate lăsa fără atenţie interviul extrem de nediplomatic şi ofensator faţă de Ucraina, a diplomatului rus. Fără îndoială, Gorban a exprimat opinia Kremlinului, conform unui procedeu practicat destul de des. De exemplu, în cazul RM, în aceeaşi chestiune a preţului la gazele naturale livrate de Rusia, Putin a vorbit cu gura ministrului Energiei, Aleksandr Novak.

Întâlnirea de la Cernăuţi dintre Kojara şi Lavrov s-a vrut a fi una de împăcare. După cum a declarat Lavrov, Moscova şi Kievul „poartă negocieri intense pentru elaborarea unor formate noi de cooperare în sfera livrării şi tranzitului prin Ucraina a gazelor ruseşti”, Rusia sperând să obţină „condiţii stabile şi reciproc avantajoase”.

În timp ce ministrul ucrainean de Externe discuta cu omologul său problemele apărute în relaţiile cu Rusia, în Rada Supremă a Ucrainei, trei fracţiuni (Partidul Regiunilor, „Batkivşcina” şi UDAR) s-au înţeles să facă o declaraţie comună privind integrarea europeană. „Înviorarea” şi interesul politicienilor ucraineni faţă de UE sunt legate de apropiatul, la 25 februarie, summit Ucraina-UE, de la care se aşteaptă decizia de încheiere a primei etape a planului de acţiuni privind ridicarea regimului de vize pentru ucraineni. Ca şi în cazul RM, Bruxelles-ul promite încheierea cu Ucraina a acordurilor de asociere şi de liber schimb aprofundat şi cuprinzător către summitul din noiembrie al Parteneriatului Estic. Ridicarea regimului de vize, conform presei ucrainene, ar putea să dureze până în 2015, când vor fi implementate legile şi regulamentele adoptate în prima etapă. Presa ucraineană scrie, citându-l pe Barroso, că moldovenii ar putea obţine ridicarea vizelor în 2014.

Relaţiile Ucraina-UE au fost umbrite până acum de ceea ce Bruxelles-ul consideră a fi un recul în procesul democratizării Ucrainei, după venirea la putere a lui Viktor Ianukovici.

În special, relaţiile s-au înrăutăţit după arestarea şi judecarea la şapte ani de închisoare a liderului opoziţiei, ex-premierului Iulia Timoşenko. Astă vară, unii lideri UE au boicotat meciurile campionatului european la fotbal, desfăşurate în Ucraina, precum şi iniţiativa unui summit est-european al lui Ianukovici. În mod logic, presiunile Moscovei asupra Kievului determină o slăbire a presiunilor din partea Bruxelles-ului.

E curios faptul că selectarea Cernăuţiului drept loc de desfăşurare a şedinţei subcomitetului pentru cooperarea internaţională, din cadrul comisiei interstatale ruso-ucrainene, a inflamat imaginaţia unor comentatori politici românofobi din RM, care i-au atribuit o semnificaţie antiromânească. Dar aceasta e o altă temă.

The following two tabs change content below.