Cutia cu piuneze: Ghimpu e pentru împărţirea comunistă a posturilor?

Preşedintele interimar, liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat zilele trecute că preferă o împărţire egală a posturilor guvernamentale în cazul unei eventuale reeditări a AIE. În opinia lui, fiindcă toate trei partide sunt importante pentru refacerea Alianţei şi fiindcă lipsa unuia dintre ele face imposibilă reconstituirea AIE, fiecare partid trebuie să obţină câte o treime din plăcinta guvernării. Se pare că proverbul „pofta vine mâncând” e valabil şi în politică.

Aceasta seamănă cu un şantaj. Ghimpu scuipă astfel pe opţiunile electorale ale moldovenilor. Faptul că PCRM îi promite PD o împărţire egală a funcţiilor nu justifică nesocotirea rezultatelor votării. Ca să revină la putere, din disperare, Voronin poate promite „marea şi sarea”, dar liberal-democraţii nu se află în situaţia comuniştilor. Acceptarea alianţei cu PCRM ar însemna o complicitate a liderilor PD cu liderii PCRM, un răspuns la pretenţiile comuniştilor de a accede cu orice preţ la putere, pentru a „securiza” proprietăţile familiei Voronin. Un asemenea pas ar sfida regulile democratice în interesul PCRM şi în detrimentul RM. Faptul că dl Ghimpu justifică negocierile dintre PD şi PCRM îi trădează resentimentele faţă de Filat care este făcut ţap ispăşitor pentru rezultaztele electorale sub aşteptări ale PL şi PD.

Relaţiile dintre partide într-o guvernare democratică trebuie puse pe fundament sănătos, democratic, nu pe invidie sau şantaj, căci o astfel de construcţie nu poate dura mult. Trebuie să se procedeze în aşa fel, încât modelul de coaliţie pentru care se va opta acum să poată fi aplicat şi de generaţiile viitoare de politicieni.

Dl Ghimpu vrea să obţină pe calea „negocierilor” ceea ce nu a putut obţine prin alegeri. Aflându-se, spre deosebire de Filat, într-o situaţie privilegiată, el nu a reuşit să convingă alegătorii să voteze PL şi doreşte să-şi scoată pârleala la final, prin reîmpărţirea egalitaristă (comunistă) a rezultatelor. Dacă PL îi va provoca şi se va solidariza cu PD pe această platformă, vina pentru eventuala torpilare a procesului de constituire a Alianţei le va reveni ambelor partide.

Pe de altă parte, PLDM ar putea face cedări din propria iniţiativă în privinţa partajării funcţiilor, care nu e neapărat să fie proporţională numărului de voturi, precum şi în ce priveşte elaborarea unui mecanism care ar asigura adoptarea deciziilor importante prin consens, aşa încât orice componentă a Alianţei să poată influenţa rezultatul guvernării. (N.N.)

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)