Cutia cu piuneze // Găgăuzii prudenţi

Fracţiunea PD din Adunarea Populară a Autonomiei Găgăuze a emis un comunicat de presă referitor la sintagma „limba română”, Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală „Rusia-Kazahstan-Belarus”. Iniţiativa privind interzicerea pe teritoriul UTA „Gagauz-Yeri” a denumirii „limba română” în locul „limbii moldoveneşti” îi aparţine deputatului Ivan Burgudji, care este membru al fracţiunii PD.

Fracţiunea nu îşi asumă proiectul, dar a acceptat discutarea acestuia în cadrul Adunării Populare. Dacă iniţiativa va fi considerată motivată, proiectul şi rezultatele discuţiei din AP vor fi trimise lingviştilor, juriştilor şi analiştilor politici, pentru a se afla opinia lor. Se va acţiona în aşa fel, încât să nu fie ofensate sentimentele naţionale ale cetăţenilor RM, care se consideră români, se spune în comunicat.

În legătură cu cea de-a doua iniţiativă, referendumul consultativ privind vectorul de politică externă a RM, concluziile vor fi trase numai după ce îşi vor expune punctul de vedere satele. În orice caz, ambele iniţiative vor fi supuse testului de conformitate cu Constituţia şi legislaţia RM, se mai spune în comunicat. (N.N.)

 

The following two tabs change content below.