Cutia cu piuneze // Despre preluări şi titluri

Nişte referinţe critice formulate de autorul acestor rânduri la adresa lui Filat, din cadrul unei emisiuni la Radio Europa Liberă, au fost smulse din context şi tirajate, luni şi marţi, de o parte a presei, despre care se vorbeşte că i-ar aparţine sau ar ciuguli din palma lui Plahotniuc. Nu-mi retrag cuvintele.

Problema e că în aceeaşi emisiune am spus şi unele lucruri deloc măgulitoare despre Lupu şi Ghimpu, dar acestea nu au încăput în „ştirea” respectivă. Detalii puteţi afla pe blogul lui Petru Bogatu, care a observat şi a reacţionat primul la încercarea de falsificare a mesajului meu, de a mă implica, fără să ştiu, într-o „operaţiune” de manipulare. Îi mulţumesc pentru că mi-a sărit în ajutor.

Astfel de metode primitive, sfidătoare se foloseau până acum doar în campaniile electorale. Să înţelegem că rubiconul a fost trecut? Căci nu e singurul caz când texte identice, anti-Filat, apar concomitent pe mai multe siteuri, dând impresia că ar exista o coordonare nevăzută a acestora. Zilele trecute, mai multe publicaţii on-line titrau, ca la indigou: „Filat declară că CNA instrumentează dosare la comandă, deși printre vizați sunt reprezentanți ai tuturor partidelor AIE”. Chiar sunt? Sigur? De dragul adevărului, trebuie să recunoaştem că şi materialele anti-Plahotniuc sunt preluate, aproape sincron, de un alt grup de siteuri, 2-3 la număr. Autorii care nu se încadrează în aceste două „paradigme” riscă să rămână cu textele „nepreluate”. Am păţit-o şi noi şi au păţit-o şi alţii.

Şi fiindcă veni vorba despre titluri… Uneori, în dorinţa de a-şi surclasa concurenţii, de a capta atenţia publicului lehămetit, indiferent, plictisit, ziaristul nu observă că ţine în mână un bumerang. „Republica Moldova în topul ţărilor furnizoare de ţigări de contrabandă pentru piaţa din România”, anunţa, recent, un alt site. Ştiindu-se că România se învecinează doar cu trei state nemembre ale UE, RM nu are cum să lipsească din „top”, fiind cu siguranţă în primele trei. De fapt, RM nu e în top (vârf), e pe penultimul loc, înaintea Serbiei, dar după Ucraina. 🙂 (N.N.)

N.N.

The following two tabs change content below.