Cutia cu piuneze // Corupţia şi disidenţa în PL

Recent, Dorin Chirtoacă, primar al Chişinăului şi vicepreşedinte al PL, a comentat megascindarea care s-a produs în mediul liberalilor. Din punctul său de vedere, nici unchiul său, nici el personal nu au ce-şi reproşa, spre deosebire de disidenţi, care nu au urmărit decât interesele lor personale.

„O parte din oameni au trădat pentru că sunt certați cu legea și ar trebui să fie investigați penal, condamnați și puși la dubă. Lor li s-a comunicat în cadrul partidului, până la scindare, că vor pierde funcțiile și vor fi deferiți justiției pentru încălcările pe care le-au făcut. Au făcut abuz de încredere din partea președintelui partidului și a formațiunii în ansamblu. Asta e partea politică. Dar ei au încălcat legea și asta este răspundere penală. Când li s-a comunicat, ei s-au apropiat unii cu alții, s-au înțeles și au trădat. Oare oamenii nu înțeleg ca aceasta este rezolvare de interese și nimic mai mult? Asta va avea un efect de bumerang”, a declarat Dorin Chirtoacă, pentru Publika, citat de unimedia.md.

Fie logica primarului este defectă, fie noi înţelegem greşit. Iese că mai mult din jumătate din numărul deputaţilor şi miniştrii PL erau nişte corupţi, criminali, iar Ghimpu îi acoperea. Nu trebuie să fii mare jurist ca să ştii că tăinuirea unei crime se numeşte complicitate şi se pedepseşte penal. Înfierându-l, pe 5 martie, cu toată forţa talentului său oral pe Vlad Filat, liderul PL n-a spus nici un cuvânt, măcar aluziv, despre degradarea morală, despre corupţia, ca să vorbim mai pe şleau, ce făcea ravagii în rândurile liberalilor. Şi e clar de ce a tăcut atunci Mihai Ghimpu. Trebuia să-l doboare pe Filat. Îi era scumpă reputaţia partidului. Dar de ce tace acum? Aşteaptă ca disidenţii să se autodenunţe?

E greu de crezut că Chirtoacă crede ceea ce spune. Dacă ar crede, ar însemna că gândeşte primitiv. Din păcate, au dreptate cei care afirmă că, în politică, nepotul îl imită pe unchiu-său.

Paul Borzac

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)