Cutia cu piuneze // Corman şi dreptatea

Dacă judecătorii Victor Popa şi Tudor Panţîru ar fi participat la deliberări, şi Curtea Constituţională ar fi examinat cauza în componenţă deplină, numărul voturilor pentru interzicerea folosirii simbolicii comuniste în scopuri politice ar fi fost suficient pentru ca legea respectivă să rămână în vigoare. Conform art. 66 al Codului de jurisdicţie constituţională, în caz de paritate a voturilor, actul supus examinării „se prezumă constituţional”. (Ipoteza este valabilă numai dacă dl Panţîru nu a „dezertat”, nu a lipsit intenţionat, pentru a nu-şi expune punctul de vedere în această chestiune.)

Până la urmă, decizia a depins de înclinaţiile politice ale judecătorilor. S-au pronunţat împotriva interzicerii simbolurilor comuniste acei membri ai CC care au ajuns în funcţie prin „filiera” PCRM sau PD. A avut o opinie disidentă Alexandru Tănase, de altă „provenienţă” ideologică.

Dacă preşedintele Parlamentului Igor Corman a avut „dubii” privind necesitatea adoptării unei asemenea legi, după cum a declarat în cadrul unei emisiuni televizate, era de aşteptat ca unii judecători mai „sensibili” la atitudinea liderilor PD să reacţioneze asemănător. Dacă Igor Corman nu ar fi avut „dubii”, hotărârea CC putea fi alta. Proaspătul spicher sugerează că legea respectivă ar fi fost adoptată pentru a se lovi în PCRM. „Părerea mea este că anumiți oponenți politici trebuie să fie bătuți politic la urna de vot, la alegeri, și nu prin astfel de metode”, a declarat succesorul lui Lupu. El plasează interdicţia doar sub incidenţa conjuncturii politice. „Conjunctura” moralei, a dreptăţii şi demnităţii îi este străină, după cum se vede.

Din păcate, Curtea Constituţională demonstrează încă o dată că preferă să se conducă de simpatii politice.

(N.N.)

 

The following two tabs change content below.