Cutia cu piuneze // Chirtoacă vorbeşte mult

Dacă nu se întâlneau Dorin Chirtoacă cu Vlad Filat, nu aveam să aflăm că la Chişinău a fost dat în exploatare un bloc cu 900 de apartamente. Fiindcă Dorin Chirtoacă declarase cu câteva zile înainte că ex-premierul Filat ar intenţiona să acapareze Banca de Economii, jurnaliştii au urmărit cu interes momentul când cei doi s-au pomenit faţă-n faţă. Unimedia scrie că „primarul și fostul premier au stat alături la partea oficială”, iar Chirtoacă i s-a adresat lui Filat ca unui coleg de Alianță pentru Integrare Europeană, spunând că nu se poate considera în opoziție atâta timp cât participă împreună la asemenea evenimente. (E adevărat, raţiunea trecerii în opoziţie a PL este greu de explicat. Ghimpu ştie de ce.)

Ulterior cei doi au avut o discuţie pe care liderul PLDM n-a dorit să o comenteze. El a refuzat să comenteze şi afirmaţia „stranie” a primarului, referitor la BEM, remarcând doar că acesta vorbeşte „la fel de mult, ca şi unchiul său”. Chirtoacă a declarat pentru presă că dialogul cu Filat a vizat viitoarele alegeri parlamentare. „L-am întrebat, după 2014 cum lucrăm mai departe, căci situația de acum nu este una tocmai în regulă, ori lucrăm tot noi împreună, dar bazat pe lucruri mai sănătoase, ori vin comuniștii la putere și atunci nu știu cine are de câștigat”.

Are dreptate dl Chirtoacă să se preocupe de viitoarele alegeri parlamentare. Doar că declaraţiile sale nu par deloc „sănătoase”, dacă nu sunt însoţite, cel puţin, de anumite explicaţii, privind temeiul acestora. Nu cerem documente care să probeze intenţiile pe care i le atribuie lui Filat sau oricui altcuiva, dar nişte indicii, nişte informaţii, care să nu dea impresia că vorbeşte „cai verzi pe pereţi”, nu ar strica să prezinte. Măcar din respect pentru cei cărora le adresează mesajul. Altfel, nu face decât să-i zăpăcească pe oameni, să învenineze relaţiile şi aşa destul de înveninate între PL şi PLDM. Altfel preocuparea sa pentru posibila revenire a comuniştilor la putere este făţarnică.

Paul Borzac

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)