Cutia cu piuneze // Ce maşină şi-ar alege Iisus?

Papa Francisc a declarat sâmbătă că îl doare să vadă preoţi conducând maşini luxoase şi i-a îndemnat să aleagă altele mai „modeste”, scrie Reuters. De la înscăunarea sa, în luna martie, el încearcă să facă Biserica Catolică mai austeră, mai aplecată către cei săraci. „Mă doare să văd un preot sau un călugăr cu o maşină de ultimul model, nu trebuie să faceţi asta!” – le-a spus el tinerilor preoţi şi călugări catolici din toată lumea. – O maşină e necesară pentru a face lucruri multe, dar, vă rog, alegeţi una mai modestă. Dacă vă place una de lux, gândiţi-vă cât de mulţi copii mor de foame în lume”.

Fostul cardinal Jorge Bergoglio din Argentina evită cele mai ostentative capcane de lux ale oficiului său, alegând să locuiască într-o casă de oaspeţi a Vaticanului, nu în opulentele apartamente papale. Maşina cu care se deplasează prin oraş este un compact Ford Focus.

Despre „eurojavre”

Un jurnalist din presa de limbă rusă îşi beşteleşte colegii care preferă în continuare Uniunea Europeană şi nu muşcă momeala Uniunii Eurasiatice. Îi numeşte „eurojavre”. Îi consideră pe toţi plătiţi, nu admite că măcar unii dintre ei cred sincer, nesponsorizaţi de nimeni, că integrarea europeană este o soluţie mai bună decât cea eurasiatică. Măcar şi pentru faptul că Rusia însăşi mizează pe UE în efortul ei de modernizare. După cum bine s-a exprimat o „eurojavră”, de ce ar trebui să mergem în Europa în braţele Rusiei, de ce nu am merge cu picioarele noastre?

Foarte agerul nostru coleg vede paiul din ochiul altuia, dar nu vede bârna din propriul ochi. Dacă s-ar privi mai atent în oglindă, şi-ar da seama că nu are dreptul moral să ţină lecţii de moralitate. După ce a luptat timp de opt ani ai guvernării comuniste pentru valorile europene, el a candidat pe lista unui partid proeuropean, PLDM, după care, în altă campanie electorală, vânzând ziarul anticomunist, a trecut în serviciul PUM, condus de Valeriu Pasat, care dorea să lege din nou destinul RM cu cel al Rusiei. Acum, în fruntea altui ziar, moralistul nostru a adoptat o „linie” clar antioccidentală, proestică. Am vrea să credem că nu o face pentru bani.

Paul Borzac

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)