Cutia cu piuneze // Ce ar putea învăţa politicienii moldoveni de la Papa Francisc?

„The Week” publică un articol cu titlul „Ce ar putea învăţa republicanii de la Papa Francisc”. Nu numai republicanilor americani, dar şi politicienilor moldoveni de toate culorile, ba şi preoţilor noştri nu le-ar strica să preia câte ceva de la actualul pontif, a cărui popularitate bate recorduri. În iulie, el a adunat 3 milioane de oameni la o predică pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro.

Conform unui sondaj publicat în septembrie de Pew Research Center, 79 la sută din catolici au o opinie favorabilă şi doar 4 la sută o opinie nefavorabilă despre el. Îl aprobă nu numai catolicii. „Rareori, un lider religios a fost atât de bine văzut în toată lumea creştină, inclusiv de mulţi evanghelici”, scrie Timothy George, editor executiv la Christianity Today, citat de „The Week”.

Posibil, el să fi câştigat noi simpatizanţi, după ce a admonestat Biserica Romano-Catolică pentru faptul că este obsedată de avorturi, contraceptive şi căsătoriile homosexualilor. Remarca lui Francisc, publicată în 16 reviste iezuite de pe glob a zguduit lumea catolică, scrie „The Week”. „Nu este necesar să vorbim întruna pe aceste teme”, a spus el. „Trebuie să găsim un nou echilibru, altfel chiar şi edificiul moral al Bisericii este posibil să se prăbuşească precum un castel din cărți de joc”.

Nu, Papa nu pledează pentru ca preoţii să înceapă să cunune cuplurile de homosexuali în bisericile catolice. Poziţia oficială a Vaticanului asupra avortului, contracepţiei şi căsătoriilor gay nu s-a schimbat. Însă el se concentrează cu precădere asupra problemelor care i-au preocupat pe catolici în mod tradiţional: uşurarea suferinţei şi reducerea sărăciei. „Dacă cineva este homosexual şi îl caută pe Dumnezeu şi are bună voinţă, cine sunt eu ca să judec?” – a spus Papa Francisc la Rio de Janeiro. În loc să piardă timpul predicând împotriva presupuselor pericole, cum ar fi căsătoriile homosexualilor sau avortul, el se prezintă ca un papă al poporului, doritor de a ieşi în stradă şi de a aborda probleme ce-i afectează pe oameni în fiecare zi. El comunică periodic cu oamenii simpli. Maşina sa? Un Renault, anul 1984, pe care i l-a dăruit un preot bătrân.

Paul Borzac

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)