Cutia cu piuneze // CC s-a temut de PCRM?

Ecourile deciziei Curţii Constituţionale din 4 iunie 2013, prin care a fost anulată interdicţia de folosire a simbolurilor comuniste în scopuri politice, mai „răsună” încă în presa noastră.

Igor Caşu trage nişte concluzii pe marginea acestui caz în „Adevărul” din 11 iunie: „Există ţări postcomuniste care au interzis simbolurile comuniste, Polonia fiind cazul cel mai notoriu. Deci există precedente şi R. Moldova nu era în pericol să fie condamnată la CEDO. Chestiunea consta în elaborarea unui dosar consistent care să probeze că în Republica Moldova democraţia este ameninţată de folosirea simbolurilor comuniste (ale URSS, mai exact) de către un partid politic. Aici, ori judecătorii CC au dorit să nu se certe cu Comisia de la Veneţia, ori au preferat pur şi simplu să evite bătăile de cap suplimentare cu privire la elaborarea dosarului cu pricina, ori au fost sfătuiţi să decidă astfel de către partidele ce i-au delegat. Prestanţa slabă a deputatului Valeriu Munteanu le-a acordat acestora încă o scuză în plus de a adopta o decizie comodă”, scrie istoricul.

Acceptând ca fiind plauzibile aceste ipoteze, venim şi noi cu una: Membrii Curţii Constituţionale s-au înţeles să le facă pe plac comuniştilor în eventualitatea revotării legii nepromulgate de preşedintele RM, Nicolae Timofti. E vorba despre legea care oferă Parlamentului posibilitatea revocării judecătorilor CC. Mai aproape dinţii decât părinţii, se spune în popor. Mai aproape interesul personal, decât dreptatea. (N.N.)

 

The following two tabs change content below.