Cutia cu piuneze // Ambasadorul american pune punctele pe i

(În atenţia lui Marian Lupu şi a presei afiliate PD)

William Moser: „Aș vrea să transmit un mesaj foarte important pentru acest moment. Vreau să-mi exprim îngrijorarea, și cred că mulți dintre colegii mei internaționali sunt de acord cu mine, nu doar cu runda de adoptări legislative din 3 mai, dar și cu cea care a avut loc în zilele de 18 și 19 aprilie. În mai puțin de două zile – pe 18 și 19 aprilie – întregul Cod electoral al țării a fost schimbat, procurorul general a fost desemnat și confirmat în funcție, și a fost aprobată inamovibilitatea funcției şefului Centrului Național Anticorupție.

Vreau să se înțeleagă clar că, în principiu, nu avem nimic împotriva unui sistem electoral pe principii geografice – noi în SUA avem o cameră întreagă în Parlament aleasă pe criteriu geografic. Îngrijorarea pe care o avem – și colegii mei din alte state împărtășesc această opinie – este cum poți să schimbi întregul sistem electoral al țării în doar o zi. Pentru a face o astfel de schimbare, ar fi fost nevoie de discuții publice cu poporul și cu societatea civilă.

Apoi, am avut un alt pachet de legi adoptat pe data de 3 mai, după care o serie de decizii adoptate de Curtea Constituțională. Îngrijorarea SUA în această situație este legată de faptul că aceste măsuri creează impresia că structurile democratice ale statului Republica Moldova ar fi manipulate în interesul unor actori politici.” (Citat din interviul acordat de Ambasadorul SUA în RM William Moser jurnalistei Lina Grâu, în cadrul proiectului FES/APE „Dialoguri de politică externă”. http://voxreport.unimedia.info/2013/05/27/ambasadorul-sua-despre-reglementarea-transnistreana-criza-politica-si-proiectele-americane-in-rmoldova/) (N.N.)

 

The following two tabs change content below.