Cutezanţa lui Nicolae Moraru

Nemulțumit să lucreze pentru cineva, și-a deschis propria afacere

1616788_564553310306825_238499070_nCu banii puțini câştigaţi în Siberia şi cu credite contractate de la bancă, un student la facultatea de business și administrare, Nicolae Moraru din Chişinău, 22 de ani, a deschis o afacere. A făcut-o pentru a nu mai pleca la muncă în străinătate şi pentru a fi stăpân pe propriul venit.

A muncit opt luni în Surgut, Rusia, la asamblarea ferestrelor din termopan, la invitaţia unui verișor. Înainte de a pleca, a lucrat ca asistent într-un market de tehnică electronică, „însă salariul era foarte mic. Mama mi-a permis să plec, deoarece, în R. Moldova, nu exista o altă opțiune. Pe de altă parte, am fost ademenit cu un salariu mult mai mare decât aici. Am încheiat un contract de muncă, însă condiţiile, trebuie să o spun, erau deosebit de grele. În plus, locuiam 12 oameni într-o cameră, care dormea pe pat, care pe saltea”, spune Nicolae.

Lucra în condiţii deosebit de grele

„Prima dată am ținut șurubelnița electrică în mână acolo. Uneori lucram de la 8 dimineața până la 2-3 noaptea”, relatează el. În afară de asamblarea geamurilor, în timpul liber, mergea pe la casele din apropiere și schimba geamurile la ferestre, „astfel strângeam încă un salariu. Lucram la -20 de grade, montam geamurile cu două-trei perechi de mănuşi”.

A revenit alături de mamă, la Chișinău, dar a înțeles că aici nu ai posibilitatea să-ți găsești un serviciu bine plătit şi s-a reîntors în Surgut. „Am plecat înapoi în Rusia pentru că nu am găsit nimic de lucru aici, distanța de casă însă mă apăsa. Aveam mereu un dor nebun de mama, de prieteni”. Spune că nu schimbă casa părintească pe nimic în lume.

A început de la zero

Astfel a revenit acasă. La Chişinău, şi-a început afacerea de la zero. Cu banii câştigaţi în Rusia și cu credite contractate de la bancă, a procurat utilajul necesar pentru producerea de geamuri și uși din termopan.

„Pentru a putea începe lucrul, am investit circa 7000 de euro. Încăperea nu este a mea, o arendez. Am fost obligat să fiu şi șef, și instructor pentru băieții pe care i-am angajat”, spune el.

„La început, lucram eu, ajutat de un prieten, pe care îl instruiam. S-a integrat greu și m-am despărțit de el. În scurt timp, doi băieţi iscusiți au venit în echipa mea, care lucrează și azi cu mine.” E mereu împreună cu echipa care montează ferestrele, pentru a se asigura că lucrul este făcut calitativ.

1061759_564553320306824_1546736686_nCum şi-a găsit clienţii

„În primul rând, postam anunțuri pe reţelele de socializare, pe site-urile de anunţuri și în ziare. Mi-am făcut cărți de vizită pe care le-am distribuit în marketurile din oraș și în microbuze.” Carul s-a pornit în perioada caldă a anului, primele comenzi au fost plasele contra insectelor.

Procură materialele de la magazine specializate în funcţie de preferințele clienţilor. Prețurile pentru serviciile care le prestează sunt mai mici decât cele existente pe piață; e o strategie de a atrage clienţii.

Nu a beneficiat de nicio asistenţă din partea statului sau din partea unei alte organizaţii. „M-am interesat, statul îi susţine pe cei care sunt din raioane și sate, în afară de Chișinău și Bălți”, precizează el. Banii acumulați în primul an de activitate i-a permis să se mențină la nivelul de plutire. „Mulți mi-au spus că nu are rost să încep o afacere, dar cine nu riscă nu bea șampanie!”, râde antreprenorul. În 2014, preconizează să cumpere propria încăpere.

 Victor ZAHARIA

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)