Curtianu vrea să scrie istorie la Sankt Petersburg

„Copiilor mai tineri trebuie să li se dea o şansă de afirmare”

Naţionala U 21 pleacă la Sankt Petersburg pentru a participa la Cupa Comunităţii 2012, fără o serie de jucători importanţi, artizani ai victoriei din toamna trecută împotriva Poloniei. Antrenorul principal, Alexandru Curtianu, însă nu crede că echipa sa va face doar figuraţie la acest turneu.

Vitalie Hadei

 

Tehnicianul este de părere că acest turneu, la care vor participa echipe de tineret din spaţiul ex-sovietic, inclusiv Ţările Baltice, este un bun prilej pentru a vedea la treabă viitorii componenţi ai echipei naţionale de seniori.

Întinereşte lotul

Reconfirmat în funcţia de selecţioner al naţionalei U 21, Curtianu şi-a desemnat secunzii care îl vor ajuta să crească jucători pentru echipa condusă de Ion Caras. Este vorba de Sergiu Botnăraş şi Andrei Martin de la FC Dacia 2. „E un turneu binevenit pentru noi, ne va ajuta pentru meciurile din preliminariile Campionatului European. Am luat mulţi fotbalişti de la Under 19 pentru că vreau să-i văd la treabă. Deja ştiu ce pot Ioniţă, Andronic sau Costandachi, dar vreau să-i integrez în echipă şi pe jucătorii mai tineri”, a menţionat tehnicianul.

Promite să nu ne facă de râs

Potrivit lui Curtianu, grupa din care face parte Moldova nu e tocmai uşoară, dar are încredere că echipa sa poate obţine rezultate bune. „Am o echipă bună, foarte echilibrată. Linia de fund a rămas aceeaşi ca în meciurile cu Portugalia şi Polonia. Acum copiilor mai tineri trebuie să li se dea o şansă de afirmare. Nu ne ducem la Sankt Petersburg să facem figuraţie. Sunt sigur că vom presta un joc foarte bun şi nu ne vom face de râs”, a adăugat Curtianu care a jucat la echipa fanion a capitalei de nord a Federaţiei Ruse, Zenit Sankt Petersburg.

Nu vom da cu nasul în noroi

Chiar dacă selecţionata noastră va juca în grupă cu Ucraina, Kîrgîzstan şi Letonia, jucătorii convocaţi pentru acest turneu cred că putem ocupa cel puţin locul doi şi să promovăm în etapa următoare. „Mergem optimişti la acest turneu internaţional, sperăm că nu vom da cu nasul în noroi. Nu contează că au fost chemaţi la lot jucători tineri. Îi vom ajuta să se încadreze. Până la urmă, avem acelaşi ţel – să demonstrăm că Moldova este o ţară care are potenţial”, a spus mijlocaşul Radu Gânsari.

„Am învins Polonia, iar Ucraina nu e mai tare”

Fotbalistul care are şapte selecţii şi un gol pentru echipa U21 nu crede că echipa sa va merge în Rusia pentru a acumula experienţă. „Mergem acolo să obţinem rezultate bune. Nu este exclus că vom ajunge chiar în finală, cel puţin aşa vrem noi. Avem o grupă accesibilă, am putea obţine un rezultat bun chiar şi cu ucrainenii. Am reuşit să trecem de Polonia, nu cred că aceştia sunt mai slabi decât ucrainenii.

Totodată, vecinii noştri nu vor juca cu echipa de bază. Acest lucru ne dă speranţa că vom promova în etapa următoare”, a conchis Gânsari.

De aceeaşi părere este şi căpitanul echipei, Ion Jardan, care ar vrea să joace finala Cupei Comunităţii 2012. „E adevărat că sunt mulţi fotbalişti noi în echipă, dar să nu uităm că mai sunt şi din cea care a câştigat cu Polonia. Sper că vom juca finala, dar deja vom vedea ce se va întâmpla”, a punctat Jardan.

Pe 18 ianuarie curent, naţionala condusă de Alexandru Curtianu va face deplasarea la Sankt Peteresburg. Pe 19 ianuarie, echipa noastră va întâlni Ucraina (ora 18.00), pe 21 ianuarie – Letonia (ora 13.00), iar pe 22 ianuarie – Kîrkîzstan (ora 13.00).