Curtea Supremă de Justiție a INVALIDAT alegerile câștigate de Andrei Năstase

Foto: europalibera.org

Alegerile pentru funcția de primar al mun. Chișinău au fost declarate nule și de către Curtea Supremă de Justiție. Instanța supremă a decis cu puțin timp în urmă să mențină deciziile Judecătoriei Chișinău (sediul centru) și Curții de Apel Chișinău.

Instanța invocă drept probă un video plasat de către Andrei Năstase pe pagina sa de Facebook în ziua alegerilor, prin care a îndemnat alegătorii să iasă la vot. Deși Năstase nu a îndemnat pentru cine ar trebui să voteze cetățenii, judecătorii au considerat că acesta a făcut agitație electorală. Hotărârea a fost luată de către completul de judecători Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh.

Drept reacție, Maia Sandu, președintele PAS, a declarat: „Plahotniuc ne-a declarat război pe față. Astăzi el a anunțat că el este dictatorul și pentru el nu contează ce vor cetățenii. Ne va fi greu, dar nu putem ceda. Vom constitui un comitet de rezistență. În următoarele zile, vă vom spune cum vom acționa. Noi nu acceptăm dictatura. Mâine, la 7:30, la Primărie. Nu trebuie să ne lăsăm demotivați. Ei vor să lăsăm mâinile în jos. Trebuie să-l oprim”.

În urma acestei decizii a Curții Supreme de Justiție, nu mai pot fi organizate alegeri locale în 2018, capitala va fi condusă de un primar interimar. Pentru moment, primăria se află sub șefia viceprimarului Ruslan Codreanu. Alegerile planificate pentru funcția de primar al Chișinăului vor fi organizate în 2019.