Curtea ruşinii

DECIZIE POLITIZATĂ // Curtea Constituţională a declarat neconstituţional decretul Ghimpu

Curtea Constituţională (CC) a declarat neconstituţional decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu privind declararea zilei de 28 iunie zi a ocupaţiei sovietice. Judecătorii CC au acceptat sesizarea a 18 deputaţi comunişti, care menţionau că, prin acest act, Mihai Ghimpu a încălcat 13 articole din Constituţia Republicii Moldova. Pe de altă parte, în 1996, a fost creat un precedent, preşedintele Snegur a emis un decret de instituire a şase zile de comemorare. Atunci Curtea a sesizat o carenţă în cadrul legislaţiei RM, care nu stipulează cine este în drept să declare zile de odihnă sau de comemorare.

Reprezentatul PCRM la CC, Sergiu Sârbu, susţine că nu ţine de obligaţia preşedintelui, ci a Parlamentului să adopte acest decret. „Ghimpu a încălcat grav legislaţia, dând indicaţii autorităţilor locale. Şeful statului nu poate să emită decrete, prin care să dea aprecieri istorice. Prin acest decret Mihai Ghimpu a scindat societatea, care poate fi dezbinată, şi a periclitat procesul de rezolvare a conflictului transnistrean”, şi-a încheiat pledoaria reprezentantul PCRM.

„Legea nu stipulează cine poate declara zile de sărbătoare sau de comemorare”

Mariana Secăreanu, reprezentantul Preşedinţiei la Curtea Constituţională, a declarat că sesizarea este nefondată şi neîntemeiată. „ Dreptul cetăţenilor nu a fost încălcat, ci s-a încercat de a face o echitate dintre victimele fascismului şi ale comunismului”, a opinat Secăreanu.

„Un punct forte îl constituie decizia Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care a spune că pe 28 iunie a fost ocupaţie, nu eliberare”, a menţionat Mihai Ghimpu în faţa Curţii Constituţionale.

Potrivit preşedintelui interimar, Legislaţia Republicii Moldova nu stipulează cine poate stabili zilele de comemorare, de sărbătoare sau de odihnă. „În acelaşi timp, Legea privind securitatea statului prevede ca Federaţia Rusă să-şi retragă armata a 14 de pe teritoriul RM”, a adăugat şeful statului.

„A fost creat un precedent”

Pe de altă parte, Oleg Efrim, reprezentantul Guvernului la Curtea Constituţională, a solicitat CC să nu fie examinată sesizarea. „În anul 1996, a fost creat un precedent. Atunci, preşedintele ţării a emis un decret de instituire a şase zile de comemorare. Atunci Curtea a sesizat o carenţă în cadrul legislaţiei Republicii Moldova, care nu stipulează cine este în drept să declare zile de odihnă sau de comemorare. Această sesizare nu ar trebui să fie examinată. „Dacă este declarat nul acest decret, ar trebui să fie declarată neconstituţională şi Declaraţia de independenţă”, a menţionat Efrim.

După două ore de deliberări, judecătorii Curţii Constituţionale au ieşit în faţa reprezentanţilor şi au spus că decretul este declarat neconstituţional. „Argumentul principal este că preşedintele interimar a încercat să dea un aspect juridic evenimentelor istorice şi politice”, a spus preşedintele Curţii, Dumitru Pulbere. Hotărârea este definitivă şi nu poate fi atacată în nicio instanţă. „Aceasta va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial”, şi-a încheiat alocuţiunea Dumitru Pulbere, după care a anunţat şedinţa închisă şi s-au retras. „Trădători!”, se aude o voce din sală, care i-a însoţit pe judecătorii ce se grăbeau să plece.

Reprezentantul PCRM, Sergiu Sârbu, s-a arătat satisfăcut de decizia luată de CC. „Sunt satisfăcut de decizie. Este una logică şi previzibilă”, a declarat pentru presă Sergiu Sârbu.

Mai rezervat a fost reprezentantul Guvernului, Oleg Efrim. „Deasupra oricărei opinii este decizia CC, care trebuie respectată”, a conchis Efrim.

Mihai Ghimpu, preşedintele interimar, nu şi-a expus părerea, deoarece a plecat în timpul deliberărilor în satul Răzeni, la dezvelirea unui monument în memoria victimelor comunismului.

“Decretul abia acum îşi începe viaţa”

Şi opiniile liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană sunt împărţite. Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, se arată surprins. „Decizia este la fel de neaşteptată ca şi însuşi decretul”, a declarat pentru JURNAL Diacov. „Nu am murit de bucurie atunci când a apărut decretul, nu sunt extaziat nici de decizia Curţii”, a declarat Diacov.

Serafim Urechean, liderul Alianţei „Moldova Noastră”, susţine că, în această situaţie, Mihai Ghimpu poate veni cu propunerea de a vota acest decret în cadrul Parlamentului. Solicitat să spună dacă va vota actul, liderul AMN a declarat că, după ce va fi discutat în Parlament, va fi luată o decizie.

Mihai Godea, prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat, a declarat pentru JURNAL că nu poate să comenteze decizia luată. „Îmi vine greu să dau o notă hotărârii CC. Deciziile Curţii se execută, nu se discută. Deşi… Deşi…”, a încheiat Godea.

Boris Vieru, membru al Biroului permanent central al Partidului Liberal, crede că decretul abia acum îşi începe viaţa. „Dacă era declarat constituţional, subiectul se stingea. În aceste condiţii, decretul va deveni unul din subiectele campaniei electorale din toamnă”, a conchis Boris Vieru, menţionând că este opinia sa, nu a partidului din care face parte.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)