Curtea lui Papuc

FLAGRANT // Acum patru luni, Curtea de Conturi făcuse public un raport de audit de la MAI în care nu se pomeneşte despre niciuna dintre gravele ilegalităţi comise la minister

Ultimul raport de audit de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) făcut public acum o lună de Curtea de Conturi (CC) a şocat presa de la Chişinău. În document sunt dezvăluite grave încălcări comise de conducerea MAI, prin care bugetul de stat a fost prejudiciat cu zeci de milioane de lei. Raportul vine însă la doar patru luni după ce Curtea de Conturi mai făcuse public un raport de audit de la MAI în care nu se pomeneşte despre niciuna dintre gravele ilegalităţi comise la minister.

Despre aceste încălcări nu se aminteşte nici în rapoartele Curţii din anii precedenţi. Adevărata situaţie de la MAI a fost făcută publică de conducerea Curţii abia după schimbarea conducerii statului.

Directorul departamentului de audit de la CC, Valentina Madan, susţine însă că aproape toate încălcările grave de la MAI au fost descoperite şi în controalele de audit efectuate anterior, dar nu au fost făcute publice din diverse motive.

În total, în ultimii şase ani, de când CC este condusă de Ala Popescu, la MAI au fost întreprinse câteva controale de audit: unul în 2006 – pentru verificarea activităţii financiare a ministerului pe parcursul anului 2005, unul la începutul lui 2009 – pentru controlul financiar al MAI în 2008 şi unul la începutul lui 2010 – prin care s-a verificat activitatea financiară de la MAI şi subdiviziunile acestuia din perioada 2002-2009.

De asemenea, în aceşti ani au fost întreprinse câteva controale de audit la instituţii aflate în subordinea MAI. Deşi ultimul raport de audit se referă la perioade verificate şi anterior de Curte, ilegalităţile mari de la MAI şi subdiviziunile sale le găsim doar în ultimul raport.

Moftul lui Papuc

Potrivit acestui ultim raport, în anul 2005 Direcţia Generală Pază de Stat (DGPS) aflată în subordinea MAI, a procurat şi a transmis ulterior în folosinţă ministerului şi subdiviziunilor acestuia maşini şi alte bunuri de lux în valoare de milioane de lei. Astfel, numai automobilul “Toyota prado”, procurat pentru moftul ministrului Gheorghe Papuc, a costat 675 de mii de lei. Această maşină a fost cumpărată de DGPS în urma unei licitaţii în care iniţial se planificate procurarea a 38 de automobile VAZ.

Ulterior însă s-a decis ca în locul a 14 VAZ-uri din cele 38 să se cumpere o singură maşină care costă la fel ca şi cele 14 luate împreună – Toyota lui Papuc. De altfel, licitaţia respectivă s-a produs cu multiple încălcări, constată în ultimul său raport CC. În acelaşi raport se mai aminteşte despre o altă maşină cumpărată la indicaţia conducerii MAI de către DGPS în baza unor documente fictive. Pentru acest „Mitsubishi Pajero” direcţia a plătit din banii publici peste jumătate de milion de lei.

Laptop pentru Stoicov

Toate aceste încălcări nu se regăsesc în raportul CC din 2006 care de asemenea se referă la activitatea MAI din 2005 şi nici în raportul de audit al performanţei adoptat în mai 2009 de CC. În acele rapoarte nu se menţionează nimic nici despre notebook-ul de 22,8 mii de lei cumpărat în 2005 de MAI pentru deputatul comunist Iurie Stoicov, nici despre sutele de mii de lei cheltuite ilegal încă din acea perioadă de minister pentru plata chiriei sediului de la Botanica al Partidului Comuniştilor şi nici despre alte zeci de mii de lei cheltuiţi pentru întreţinerea maşinii MAI de care se folosea de fapt fracţiunea comunistă din Parlament.

Nu aveam cum să aflăm din raportul CC din 2006 nici despre afacerile pe care le-a avut MAI cu S.A. „Moldasig”, despre care se spune că ar aparţine fiului fostului preşedinte Vladimir Voronin. Despre unele dintre aceste încălcări s-a scris într-un raport al Curţii efectuat încă în 2005, dar acest document a fost secretizat la ordinul lui Gheorghe Papuc.

Pierderi de zeci de milioane

Ultimul raport al Curţii abundă şi în încălcări comise în anul 2008 la MAI, care de asemenea nu se regăsesc în raportul întocmit de CC la începutul anului trecut. Astfel, din acel raport lipsesc informaţii despre ambulanţa cumpărată în 2008 de MAI cu aproape un milion de lei mai scump decât adevăratul preţ al maşinii (adică cu 4,2 mln. de lei – n.r.). Totuşi, trebuie să menţionăm că despre încălcările semnalate la această licitaţie de achiziţie se pomeneşte în câteva dintre rapoartele Curţii.

Nu găsim în niciun raport întocmit anterior de CC informaţii nici despre cele trei telefoane mobile care costă peste 17 mii de lei fiecare, cumpărate pentru conducerea MAI şi a Direcţiei medico-militare, nici despre miile de lei achitate lunar de Î.S. “Cartus” fondată de MAI pentru convorbirile de la mobil ale ministrului Papuc. Foarte vag se pomeneşte în rapoartele anterioare despre cele 36 de milioane de lei ratate la vânzarea unor imobile aflate în gestiunea MAI. Şi desigur, în niciunul din rapoartele Curţii de mai înainte, nu se suflă nicio vorbă despre închirierea de către MAI a sediului de la Botanica al PCRM.

Papuc secretiza rapoartele CC

Contactată de JURNAL, şefa Departamentului de audit din cadrul CC, Valentina Madan, ne-a explicat că multe dintre informaţiile menţionate în ultimul control de audit de la MAI au fost depistate anterior de către Curte. Unele au fost publicate în hotărârile CC, iar altele nu au putut fi date publicităţii pentru că MAI a secretizat acele rapoarte de audit. De asemenea, Madan ne-a dezvăluit că informaţiile despre sediul PCRM închiriat de MAI şi despre maşina ministerului folosită de fracţiunea comunistă din Parlament nu au putut fi descoperite până acum pentru că banii folosiţi în aceste scopuri erau trecuţi la capitolul cheltuieli operative ale ministerului, care nu se verifică de CC.

Aceste informaţii au fost verificate doar după ce Curtea a fost sesizată de cineva despre existenţa acestor ilegalităţi.

Madan ne-a mai informat că toate informaţiile despre ilegalităţile de la MAI au fost transmise, pe parcursul anilor, procuraturii. Asta deşi alte surse din cadrul CC ne-au declarat că, în ultimii şase ani, Curtea sesiza foarte rar procuratura despre încălcările pe care le descoperea.

Nu pretindem că aceste lucruri ar avea vreo legătură cu tăcerea Curţii, dar Ala Popescu a fost decorată în 2003 cu ordinul „Meritul Civic” „pentru muncă prodigioasă şi înalt profesionalism”. Pe atunci Ala Popescu era prim-vicedirector al Cancelariei de Stat. În 2008, Voronin îi oferă cea mai înaltă distincţie în stat, „Ordinul Republicii”, pentru contribuţie meritorie la restaurarea mănăstirii „Curchi”.