Curtea de Apel de la Kiev a ANULAT ordinul de extrădare a lui Platon: Decizia a fost ILEGALĂ // DOC

platon.nadeajda roscovanu photo

Extrădarea omului de afaceri Veaceslav Platon autorităţilor Republicii Moldova de către cele ucrainene a fost ilegală. Decizia a fost pronunţată de Curtea de Apel de la Kiev. Hotărârea instanţei de la Kiev, care declară nevalabilă decizia Judecătoriei raionului Pecerski din 29 august curent a fost publicată de omg.md. Astfel, magistraţii Curţii de Apel au anulat decizia Judecătoriei raionului Pecersk din Kiev şi au indicat că aceasta trebuie să fie examinată repetat, scrie jurnal.md.

Decizia Curţii de Apel de la Kiev este fără drept de atac şi a fost pronunţată pe 5 decembrie curent. La acest moment, se ştie că verdictul a fost comunicat Curţii de Apel Chişinău, care trebuie să stabilească în baza căror prevederi legale a fost extrădat Veaceslav Platon (Kobalev), cetăţean al Ucrainei, deţinut în prezent în izolator.

Platon a declarat că a fost adus de la Kiev cu o cursă charter, iar mai târziu s-a aflat că businessmanul a fost transportat cu avionul Gulfstream G200 Galaxy, cu numărul de bord T7-PRM, care a aterizat la Chişinău pe 29 august, la ora 22:00. Ministerul Afacerilor Interne al R. Moldova a precizat că această cursă a costat 1.690 de dolari, deşi asemenea zboruri costă zeci de mii de euro.

Veaceslav Platon a fost extrădat pe 29 august curent, fiind cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt care a prejudiciat Banca de Economii cu peste 800 de milioane de lei. Procurorii mai spun că banii obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior o parte din aceştia a fost utilizată pentru stingerea unor credite în băncile din R. Moldova.

Anterior, Platon a respins acuzaţiile şi a declarat că dosarul penal a fost deschis la comanda oligarhului Vladimir Plahotniuc.