Curtea de Apel a permis renumărarea voturilor CMC, iar CSJ a interzis-o

Curtea de Apel Chişinău a anulat, ieri, decizia Judecătoriei Centru care, în urma unei contestaţii depuse de comunişti, a amânat renumărarea voturilor acordate pentru CMC. Procesul de renumărare a voturilor trebuia să înceapă joi, la ora 18.00. Tot joi, Curtea Supremă de Justiţie a anulat decizia Curţii de Apel, iar renumărarea voturilor a fost stopată.

PCRM a acuzat CEC-ul că a trecut cu vederea încălcarea procedurii de renumărare a voturilor pentru CMC, demarată de către Biroul electoral de circumscripţie din Chişinău cu o zi înainte de termenul stabilit. Miercuri, buletinele de vot au fost transferate de la Judecătoria sectorului Centru către preturi pentru ca acestea să ajungă în aceeaşi zi la birourile electorale.

Renumărarea voturilor a fost solicitată de conducerea Partidul Liberal, care s-a arătat nedumerită de numărul mare de voturi considerate nevalabile. Liberalii au prezentat mai multe probe de falsificare a acestora.

Anterior, PCRM a criticat în repetate rânduri decizia Curţii de Apel cu privire la renumărarea voturilor în CMC. Amintim că, după alegerile din 5 iunie, PCRM a obţinut 26 de mandate în CMC, PL – 17 mandate, PLDM – 7, iar PD – 1 mandat.

Mandatul lui Chirtoacă a fost validat

Judecătoria Centru a validat rezultatele turului doi al alegerilor din municipiul Chişinău, iar Dorin Chirtoacă este primar cu acte în regulă pentru următorii patru ani. Decizia Judecătoriei poate fi contestată în decurs de trei zile. PCRM, care a cerut în instanţă anularea rezultatului scrutinului din 19 iunie din capitală şi repetarea alegerilor pentru funcţia de primar, pe motiv că au fost înregistrate mai multe contestări şi nereguli în timpul votării, nu a anunţat deocamdată dacă va face recurs.

Svetlana Corobceanu