Curtea Constituţională se va pronunţa la ora 16.00 cu privire la validarea alegerilor prezidenţiale

Foto: Nadejda Roşcovanu

 

Magistraţii Curţii Constituţionale s-au retras pentru deliberări. Decizia cu privire la validarea alegerilor prezidenţiale va fi anunţată la ora 16:00. După ce Maia Sandu a lansat o informaţie în care s-a arătat nemulţumită de refuzul Curţii Constituţionale de a amâna cu o zi şedinţa, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase a venit cu o replică . Acesta a declarat în cadrul şedinţei de astăzi, că liderul PAS, Maia Sandu, a fost înştiinţată cu cinci zile în urmă despre faptul că urmează să aibă loc şedinţa Curţii Constituţionale. „Dacă este mai important să mergi peste hotare, înseamnă că mergi peste hotare. Dacă este mai important să pledezi cauza la CC, te prezinţi la CC”, a spus el.

Raportul PAS prin care s-a cerut anularea turului doi de scrutin a fost prezentat de reprezentantul acestui partid, Sergiu Litvinenco. Acesta a invocat mai multe încălcări care au dus la vicierea procesului electoral. Printre acestea – încălcarea dreptului de a vota pentru o parte din cetăţenii moldoveni de peste hotare, transportarea în mod organizat a alegătorilor din regiunea transnistreană, implicarea bisericii în campania electorală, răspândirea informaţiilor denigratoare şi a informaţiilor mincinoase despre Maia Sandu.

La întrebarea preşedintelui Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, care e cifra persoanelor  de peste hotare la care le-a fost suprimat dreptul la vot, Litvinenco a dat un răspuns mai mult sau mai puţin vag. „În anexă este o analiză a unui profesor care a făcut o constatare matematică a votului pierdut. Potrivit formulelor, în prima estimare a lui s-au pierdut 18 mii de voturi, în a treia estimare, am impresia că s-au pierdut 24 de mii de voturi, cifre argumentate ştiinţific…”, a spus Litvinenco. Tănase s-a arătat nemulţumit de răspuns. El a amintit că anterior Maia Sandu a anunţat că e vorba de cifra de 500 de mii de voturi fraudate. “Care e cifra concretă 500 de mii, 200 de mii ori 60 de mii de voturi viciate?”,a întrebat el.

Litvinenco a declarat că cifra de 500 de mii o reprezintă diferenţa dintre numărul de buletine de vot transmise peste hotare şi cifra oficială reală a persoanelor aflate peste hotare, conform datelor Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, “persoane care automat sunt potenţiale victime ale imposibilităţii de a vota”, a spus el. „Termenul „potenţiale victime” e bun pentru presă, nu şi pentru oamenii care au studii juridice” a replicat Tănase.

La final, acesta a întrebat reprezentantul PAS, care e cifra persoanelor din stânga Nistrului, care potrivit estimărilor PAS, au fost aduse în mod forţat la cele 30 de secţii de votare, e  de circa 16 mii, atât cât s-au prezentat la vot, ori e de vreo şase mii, cât constituie diferenţa în raport cu numărul de votanţi din stânga Nistrului prezenţi la alegerile parlamentare anterioare. Litvinenco  a declarat că deţin probe foto, video că au fost aduşi în mod organizat la vot, şi a făcut trimitere inclusiv la cazurile documentate de asociaţia Promo Lex, dar nu a enunţat o cifră exactă a acestora.

Maia Sandu: CC abia ieri a precizat ziua şedinţei

După schimbul de replici dintre reprezentantul PAS şi preşedintele CC, Maia Sandu  a emis o nouă postare pe Facebook:  “Alexandru Tănase declară că Curtea Constituțională nu are resursele necesare să investigheze probele aduse de noi cu privire la fraudarea alegerilor și cere o astfel de investigație din partea PAS. Prin urmare, înțelegem că nicio autoritate din Republica Moldova nu își poate exercita atribuțiile și echipa noastră ar fi trebuit să facă munca integrală a autorităților, a poliției, a CEC-ului, a Guvernului, de la audierea martorilor, la investigare, la definitivarea deciziilor.

Este cel puțin impertinent din partea Președintelui Curții să insiste pe ora transmiterii scrisorii de informare (care, apropo, abia ieri a precizat ziua ședinței, prima scrisoare din 9 decembrie nu specificase nimic despre ziua desfășurării ședinței), în contextul în care prezentăm situații grave ce au influențat rezultatele alegerilor. Astfel, a fost viciat votul multor cetățeni și au fost supuși batjocurii alte câteva zeci de mii care nu și-au putut exprima votul. Asta este mai puțin important pentru domnul Tănase.

Domnul Tănase face tot posibilul să mute discuția în detalii birocratice și are o poziție părtinitoare, încercând din răsputeri să demonstreze că toate temeiurile prezentate sunt inacceptabile, deși, pe de altă parte, declară că nu are capacitate de a le analiza.

Poate din acest motiv, mass-media lui Plahotniuc scria de la 10:30 despre faptul că CC a validat alegerile. Probabil, doar noi cu dumneavoastră nu am știut că ședința de astăzi este un spectacol de prost-gust, cu decizii stabilite dinainte și fără intenția de a evalua măcar probele prezentate”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău