Curtea Constituțională RESPINGE referendumul lui Dodon

Curtea Constituțională a declarat astăzi, 27 iulie, drept neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova privind organizarea și desfășurarea referendumului republican consultativ. Decizia a fost anunțată cu puțin timp în urmă de președintele CCM, Tudor Panțîru, transmite deschide.md.

Potrivit magistraților, referendumul consultativ iniţiat de preşedintele Igor Dodon nu corespunde Legii supreme. Astfel, Curtea Supremă a anunțat că „președintele Republicii Moldova nu dispune de dreptul de a modificare a Constituției”, iar inițiativa sa „depășește” împuternicirile șefului statului.

„Întrebările formulate în Decretul nr.105-VIII din 28 martie 2017 depășesc competențele constituționale ale președintelui și, prin urmare, nu pot fi supuse unui referendum consultativ, inițiat de președintele Republicii Moldova. Curtea subliniază că este contrar spiritului și literei Constituției ca președintele, sub acoperirea sintagmei „probleme de interes național”, să poată iniția un referendum care implică modificarea Constituției sau chestiuni ce țin de aprecierea științifică a mediului academic. În plus, Curtea subliniază că întrebările propuse referendumului vizează domenii total distincte, fapt care nu asigură exigența de formă și conținut a obiectului supus referendumului. Curtea reține că prin emiterea decretului din 28 martie 2017 președintele Republicii Moldova a încălcat prevederile articolului 2, 66 (b) și 141 din Constituție”, a declarat Panțîru.

În consecinţă, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul cu privire la organizarea referendumului și a declarat neconstituționale prevederile Codului electoral potrivit cărora președintele Republicii Moldova poate iniția orice tip de referendum republican. Conform legislației, în Republica Moldova există trei tipuri de referendum: constituțional, legislativ și consultativ.

PL a contestat la 3 aprilie Decretul preşedintelui cu privire la organizarea unui referendum republican consultativ, referendum ce include 4 subiecte:

  1. Susțineți abrogarea Legii miliardului?
    2. Susțineți acordarea președintelui RM drepturi suplimentare de dizolvare a Parlamentului și alegeri parlamentare anticipate?
    3. Susțineți reducerea numărului de deputați de la 101 la 71?
    4. Susțineți sau nu studierea în instituțiile de învățământ „Istoria Moldovei”?

Liberalii au atras atenția asupra faptului că Dodon nu a respectat procedura prealabilă de consultare a Parlamentului. PL a atras atenția asupra faptului că conform Codului electoral [articolul 150, aliniatul 1], președintele urma să remită propunerea privind organizarea și desfășurarea referendumului către Parlament care trebuia să se expună prin hotărâre în termen de 6 luni, iar referendumul propriu-zis urma să fie organizat nu mai devreme de 60 de zile de la adoptarea hotărârii.

Consilierul șefului statului în domeniul juridic, Maxim Lebedinschi, a menționat că argumentele liberalilor nu pot fi considerate ca fiind fondate, din motivul că un alt articol din Codul electoral [articolul 151, aliniatul 1] prevede că Parlamentul este consultat doar în cazul când referendumul este inițiat de cetățeni ori deputați, iar în cazul președintelui Republicii Moldova această obligativitate lipsește.

Întrebat de magistrații Curții Constituționale despre avizul Comisiei de la Veneția, care este unul negativ, Lebedinschi a declarat că „opinia Comisiei este respectată, dar este una consultativă”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)