Curtea Constituțională l-a suspendat din nou pe Dodon

Şeful statului, Igor Dodon, a fost suspendat din nou, a patra oară. Decizia a fost emisă astăzi de Curtea Constituțională după ce preşedintele a refuzat să numească candidații la funcțiile de ministru al Agriculturii, Nicolae Ciubuc, și cel al Sănătății, Silvia Radu.

Igor Dodon a fost suspendat pentru câteva minute, funcțiile sale fiind preluate de premierul Pavel Filip sau speakerul Andrian Candu, care semnează decretele de învestire a noilor miniștri. În avizul Curții Constituționale se menționează următoarele:

„1. Se constată ca circumstanță care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de remaniere guvernamentală refuzul deliberat al Președintelui de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a candidaturilor propuse în mod repetat de către Prim-ministru, fapt care reprezintă, în sensul articolului 91 din Constituție, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuțiilor sale în acest sens.

2. În baza articolului 91 din Constituție, potrivit ordinii exercitării interimatului, Președintele Parlamentului sau Prim-ministrul va emite, în calitate de Președinte interimar, decretele de numire în funcție a ministrului Sănătății, muncii și protecției sociale și a ministrului Agriculturii, dezvoltării regionale și mediului și va oficia jurământul acestora.

3. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a criticat decizia Curții Constituţionale, invocând și deficiențe de procedură. „Unicul organ care putea depune sesizarea a fost Parlamentul. Nu înțelegem de când doi deputați sunt portavocea premierului”, a spus Lebedinschi.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)