Curtea Constituțională a decis: Prezența trupelor ruse în Transnistria este neconstituțională

Dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională, se menţionează într-o hotărâre a Curții Constituționale. Curtea a fost sesizată de câțiva deputați ai Partidului Liberal acum trei ani, la 26 mai 2014, radiochisinau.md.

Curtea a decis că ocupația militară a unei părți a teritoriului Republicii Moldova în momentul declarării neutralității, precum și lipsa recunoașterii și a garanțiilor internaționale a acestui statut, nu afectează validitatea  prevederii constituționale referitoare la neutralitate.

De asemenea, în cazul unei amenințări la adresa unor asemenea valori fundamentale constituționale, precum independența națională,  integritatea teritorială sau securitatea statului, autoritățile Republicii Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestora, se mai arată în hotărârea Curții.

Totodată, participarea R. Moldova la sisteme colective de securitate, asemenea sistemului de securitate al Națiunilor Unite, operațiuni de menținere a păcii, operațiuni umanitare, etc., care ar impune sancțiuni colective împotriva agresorilor și infractorilor de drept internațional, nu este în contradicție cu statutul de neutralitate, potrivit deciziei Curții Constituționale.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău