Curăţenie la Ministerul Afacerilor Interne

Timp de o săptămână au fost suspendaţi din funcţie vicecomisarul pe lucrul operativ din cadrul Comisariatului General de Poliție (CGP), Alexei Laza, şef al Secţiei poliţie criminală a CGP, Ruslan Saachian, şi comisarul adjunct de Stăşeni, Oleg Cociug. Numele acestor trei au apărut în mai multe scandaluri iscate în urma unor crime răsunătoare.

Iana Zmeu

Oleg Cociug a fost anterior demis din funcţia de comisar al raionului Orhei pentru că ar fi încercat să muşamalizeze o crimă care a generat un conflict ce s-a soldat cu omorârea lui Alexei Veretca. În urma proceselor de judecată, MAI a pierdut, iar Cociug a reuşit să se reangajeze în calitate de comisar adjunct de Străşeni, însă nu pe mult timp. În ziua în care a fost angajat, prin alt ordin al ministrului Afacerilor Interne, Oleg Cociug a fost suspendat din funcţie.

El este suspectat că pe 3 decembrie 2012 ar fi luat la pumni un agent de circulaţie, deoarece ar fi scos numerele de înmatriculare ale unui microbuz de pe rută, care, potrivit poliţistului, i-ar fi aparţinut fostului comisar de Orhei. Cociug a negat acuzaţiile.

Numele lui Alexei Laza a fost pus în capul listei poliţiştilor care, potrivit lui Vitalie Gaidău, l-ar fi maltratat în incinta CGP, pentru a recunoaşte o crimă pe care nu a comis-o, şi anume atentatul la viaţa familiei Domnişor din octombrie 2006. Despre cazul Domnişor şi declaraţiile tânărului care, în urma maltratărilor, a devenit invalid de gradul doi JURNAL a scris într-o serie de articole publicate în noiembrie 2012.

La începutul lui noiembrie 2012, fostul poliţist Ion Perju, care i-ar fi aplicat lovitura fatală lui Valeriu Boboc în timpul protestelor din 2009, a declarat că dosarul penal pe numele său a fost intentat la comandă, iar cel care ar vrea să ascundă adevăratele circumstanţe este chiar fostul său şef, Ruslan Saachian.

Pe 22 ianuarie curent, Ruslan Saachian şi Alexei Laza au fost suspendaţi din funcţie. Potrivit ordinului semnat de ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, aceştia au avut „de suferit” din cauza subalternului lor, maiorul de poliţie Andrei Axenti, care, pe 11 ianuarie curent, fiind în stare de ebrietate, a lovit patru pietoni care se deplasau pe trotuar.

În ziua în care au fost suspendaţi Laza şi Saachian, zeci de poliţişti de din Direcţia securitate internă a MAI şi de la Fulger au efectuat verificări în birourile acestora. Potrivit şefului Direcţiei Securităţii Interne a MAI, Vladimir Maiduc, s-au făcut verificări în cadrul anchetei în cazul Andrei Axentii. „Noi avem dreptul să facem curăţenie la noi acasă”, a declarat pentru JurnalTV, Maiduc. Ministrul Afacerilor Interne a refuzat să comenteze acţiunile care se înregistrează la CGP, însă, potrivit surselor din cadrul MAI, nu incidentul din 11 ianuarie a stat la baza verificărilor minuţioase făcute în birourile şefilor de la CGP.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)