Curat ca lacrima

SISTEMUL // Decizie previzibilă a Procuraturii Generale: controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc nu va fi anchetat penal
Procuratura Generală (PG) a anunţat miercuri că a decis să nu înceapă urmărirea penală pe numele omului de afaceri, Vlad Plahotniuc. În replică, oamenii de afaceri care au declarat că au fost deposedaţi de afaceri susţin că hotărârea Procuraturii

Generale era previzibilă.

Potrivit unui comunicat de presă al PG, procurorii l-au audiat atât pe Plahotniuc, cât şi alte zece persoane, ale căror nume au fost menţionate în public. „Prin urmare, au fost cercetate presupusele încălcări comise la BC „VictoriaBank”, SA „Gemenii”, staţiile PECO din raionul Călăraşi, SA „Carmez”, SA „Franzeluţa”, SA „Hotelul Chişinău” şi TVR1. Drept rezultat, a fost dispusă neînceperea urmăririi penale pe numele lui Vladimir Plahotniuc din lipsa în acţiunile acestuia a elementelor constitutive ale vreunei infracţiuni prevăzute de Codul Penal”, se arată în comunicatul PG.

De asemenea, PG a reacţionat şi la „unele solicitări exprese, adresate instituţiei de către preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, precum şi urmare multiplelor adresări din partea reprezentanţilor mass-media, şi a decis să facă unele precizări”.

„În legătură cu examinarea faptelor expuse în raportul auditului deetatizării patrimoniului statului şi asigurării activităţii post-privatizare în perioada 2007-2009, declarăm că investigaţiile efectuate şi materialele de audit prezentate de Curtea de Conturi au stabilit multiple încălcări ale legislaţiei la înstrăinarea patrimoniului statului.

Prin urmare, PG a dispus declanşarea a trei cauze penale privind neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către o persoană cu funcţie de răspundere a obligaţiilor de serviciu. Atitudinea neglijentă a dus la cauzarea daunelor grave bugetului de stat.

Concomitent, în temeiul acţiunilor civile, Procuratura a contestat la Curtea de Apel Economică rezultatele privatizării IS „Complexul Hotelier Codru”, sanatoriului „Moldova” din or. Odesa, a terenului cu suprafaţa de 10,65 ha din str. T. Vladimirescu 1/8 mun. Chişinău, încăperilor de pe şos. Hânceşti 53 şi str. Bucureşti 62, a pachetelor de acţiuni ale statului în SA „Hotelul Chişinău” şi SA „Moldova Tur”.

Procuratura Generală a pornit dosare penale pe numele păgubiţilor

Pe de altă parte, oamenii de afaceri care au adus acuzaţii omului de afaceri Vlad Plahotniuc susţin că se aşteptau la o asemenea decizie a PG. Omul de afaceri Viorel Ţopa crede că Procuratura Generală nu a vrut să se autosesizeze la începutul campaniei antimafie. „PG s-a autosesizat doar după ce societatea civilă a făcut presiuni, dar a fost o chestiune formală”, susţine Ţopa. „Procurorul general Valeriu Zubco trebuia să-şi dea demisia imediat ce a fost vizat. În schimb PG a pornit dosare penale pe numele persoanelor care au fost deposedate de afaceri”, a conchis omul de afaceri.

Fostul director al postului de televiziune „2 Plus”, Răzvan Paveliu, susţine că această decizie reprezintă cea mai bună confirmare a faptului că procurorul Valeriu Zubco a fost cumpărat de către Plahotniuc de la Alianţa „Moldova Noastră”. „Dacă acest om intră în politică, Moldova este un stat falimentar, va deveni Republica Plahotniuc SRL”, afirmă Paveliu.

Spiridon Danilescu, fostul director al întreprinderii „Franzeluţa” SA, crede că PG s-a autosesizat de ochii lumii. „Dacă acest om nu este vinovat, atunci Republica Moldova are un traseu „corect””, a conchis Danilescu.

Ilie Rotaru, fostul administrator al SA „Gemenii”, spune că se aştepta la această decizie. „În cadrul PG activează oamenii lui Vlad Plahotniuc şi aceştia nu vor face nimic împotriva omului de afaceri sau a persoanelor din anturajul acestuia”, susţine Rotaru.
Omul de afaceri Nicolae Discant susţine că procurorii fac tot posibilul ca să-l scoată basma curată pe Vlad Plahotniuc. „PG este cumpărată, iar angajaţii acesteia îmi sugerau să spun că nu am nimic împotriva lui Vlad Plahotniuc”, a menţionat Discant. Acesta susţine că a fost acţionat în judecată de către Plahotniuc, pentru apărarea onoarei şi demnităţii.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.