Curajul de viaţă al Marianei

ACCIDENTE // Trăieşte cu dorinţa de a avea o familie, un copil şi o mână care să funcţioneze

În urma unui accident de muncă a rămas fără un braţ şi părul de pe cap. Nu şi-a pierdut speranţa şi dragostea de viaţă. Continuă să muncească ca să-şi asigure existenţa la acelaşi loc de muncă. Este vorba de Mariana Basist în vârstă de 25 de ani din s. Ţânţăreni, raionul Teleneşti. Tânăra afirmă că „viaţa merge înainte şi Dumnezeu îi poartă de grijă”.

Victoria POPA

Înaltă, simpatică, puternică, optimistă, Mariana Basist poate servi drept exemplu oricui. Deşi este o fată modestă de la ţară, născută într-o familie de ţărani cu patru copii, a ştiut să se ridice atunci când i-a fost cel mai greu. Nu se plânge nici acum, când a rămas doar cu un braţ şi cu grad de invaliditate pe viaţă. Acum patru ani de zile, pe data de 5 decembrie 2008, viaţa ei a luat o întorsătură dramatică.

Fără braţ şi păr pe cap

Avea doar 21 de ani când s-a întâmplat nenorocirea şi spune că, până la accident, avea un păr bogat şi lung şi n-avea probleme de sănătate. „În acea zi, aveam părul strâns în coc la ceafă”, mărturiseşte Mariana care nu-şi aminteşte nimic din ceea ce i s-a întâmplat. „Lucram, împreună cu alţi oameni, la un aparat care mărunţea lâna. Nimeni nu-mi explicase nimic – să mă păzesc, să iau seama la ceva. Am văzut ce fac oamenii ceilalţi şi făceam şi eu. Nu ştiam de reguli de securitate sau până unde trebuie să ajung cu acel teu. M-am trezit pe patul de spital, după o perioadă lungă de reanimare”, povesteşte tânăra cu o voce monotonă despre accidentul care a lăsat-o fără un braţ şi părul de pe cap.

Medicul salvator

„Au adus-o fără braţ şi fără scalp. Starea ei gravă i-a şocat pe unii colegi de-ai mei. Urgent i-am făcut bont la mână, i-am păstrat şi sânul stâng, care era un pic afectat. Am propus colegilor o intervenţie care n-a avut loc până atunci în Moldova şi anume: displastia defectului la cap cu folosirea epiplonului vascularizat. O intervenţie complicată, care a fost efectuată de două echipe de medici: microchirurgi şi chirurgi generalişti timp de opt ore. Mă bucur că este bine acum”, îşi aminteşte microchirurgul Anatol Calistru.

Mariana mărturiseşte că Anatol Calistru i-a devenit părinte după acea zi cu ghinion. „Mi-a salvat viaţa. Merg la el în fiecare sâmbătă ca să vadă cum mă simt”, spune Mariana cu voce tremurândă. „Dacă nu era el, nu ştiu dacă mai eram azi aici”.

„Nu mai este fata de acum patru ani”

Simte toate schimbările din atmosferă. „Am şi dureri de cap uneori. Ştiu când se schimbă timpul şi locul unde a fost mâna îmi dă de ştire”, mărturiseşte ea. La început i-a fost greu şi era ajutată de familie. Acum, se descurcă bine şi cu o mână, spune ea. „Fac totul cu o mână. Lucrez tot acolo unde am lucrat, la acelaşi aparat. Drept recompensă angajatorii de la serviciu i-au promis o sumă de bani şi că o „vor susţine”. „Timp de patru ani am primit pe un cont personal circa 50 de mii de lei. Au spus că-mi vor mai transfera, dar n-am primit bani de ceva timp. Mi-au promis o proteză funcţională performantă şi o perucă naturală. Mi-au făcut o perucă, dar nu era reuşită. Era cu părul prea scurt. Au luat-o la reparaţie şi nu mi-au mai dat-o”, spune timid Mariana. Potrivit fetei, firma are acum un alt patron.

Promisiuni deşarte

Fata mai spune că în timpul spitalizării angajatorii au avut grijă de ea. „Domnul Radu Cazacu s-a răspuns cu mine. El era ajutor de director. El mi-a achitat şi gazda de 600 de lei un timp, dar acum nu mai este el şi trebuie să achit din salariul meu lunar, care este de 1000–1200 de lei. Lucrez muncitoare la acelaşi aparat, zilnic, de la ora 8.00 până la 17.00. Alţii au mai mult dacă lucrează mai multe zile”. Mariana nu poate lucra în zilele când se spală lâna din cauza intervenţiei complicate suportată la cap. Pentru că se simţeau vinovaţi de soarta fetei şi de cele întâmplate, foştii patroni ai firmei au angajat-o în calitate de secretară la firmă. „Am lucrat o lună jumătate la computer şi pe urmă mi-au spus că n-au de lucru, să mai stau acasă. Trebuia să lucrez. M-am cerut înapoi în secţie şi de atunci nu m-au mai chemat înapoi în birou”, se destăinuie tânăra.

„Ne vom ţine de cuvânt”

„Accidentul a avut loc în secţia de producere. Cazul a fost investigat, s-a făcut şi proces-verbal. Ca atare, totul s-a produs din neglijenţa fetei. Până în acest moment, i-au fost transferaţi circa 90 de mii de lei. Trebuie să-i mai achităm suma de 65 de mii de lei, care vor fi transferaţi săptămâna viitoare, şi Mariana este la curent. Suma de 165 de mii de lei este un ajutor material acordat benevol de noi. În afară de asta, ne vom ţine de cuvânt şi vom face ceea ce i-am promis. Am făcut o proteză, desigur nu este cea mai performantă. Cazul nu s-a încheiat până la urmă. Noi o vom ajuta şi-n continuare. Eu îi achit gazda în fiecare lună şi, acum câteva zile, i-am dat şi bani suplimentar. După toate investigaţiile şi procesele-verbale, nimeni nu ne-a obligat să-i plătim ceva. I-am păstrat locul de muncă pe care i l-am putut oferi. Am avut o atitudine omenească pentru ea”, a răspuns administratorul firmei „Basswool”, Radu Cazacu, la solicitarea JURNALULUI.

Voinţa Domnului

În prezent, încearcă să se descurce singură căci nu poate conta pe ajutorul părinţilor. „Mi-am dorit o perucă naturală, dar n-am avut-o pe cea promisă, şi nu-mi permit să-mi cumpăr eu una”, spune fata. Mariana îşi cumpără la fiecare două luni câte o perucă artificială, pentru că mai mult ele nu rezistă. „Tot ce mi se întâmplă este dat de la Dumnezeu, care mă ocroteşte şi acum. Vreau o familie şi o proteză performantă. Radu Cazacu îmi spunea că, peste un an de zile, îmi vor cumpăra o proteză performantă, dar nu s-au ţinut de cuvânt”, spune dezamăgită Mariana Basist. Tinerei îi este frică să rămână fără serviciu, dar precedenţii şefi au pus un cuvânt bun pentru ea şi va lucra la fabrică în continuare. „Serghei Gheorghe a pus un cuvânt pentru mine că în altă parte nu voi fi primită. În sat de lucru nu este. Domnul Vladimir a înţeles şi lucrez şi acum”, mai spune Mariana Basist despre noii şefi.

 

„Cazul Marianei Basist a fost examinat conform Regulamentului privind cercetarea accidentelor de muncă. Accidentul a fost calificat drept unul de muncă. Din partea întreprinderii au fost achitate toate despăgubirile ce ţin de tratament, concediul medical, protezare”, a spus pentru JURNAL Victor Ţurcan, şeful Direcţiei monitorizarea aplicării legislaţiei muncii şi normelor de protecţie a muncii de la Inspecţia muncii. Reprezentanţii Inspecţiei muncii au confirmat că, în prezent, Mariana Basist este angajată la aceeaşi întreprindere şi din partea ei n-a parvenit nicio plângere la adresa Inspecţiei muncii în legătură cu faptul că întreprinderea nu şi-ar onora obligaţiile faţă de ea.

The following two tabs change content below.