Curajosul de la Stolniceni

Un bărbat a intrat într-o casă în flăcări pentru a salva familia unui vecin, dar a fost prea târziu, unele victime s-au stins la spital

Anatol Ghilinciuc, 51 de ani, din Stolniceni, Edineţ, nu a stat nicio clipă pe gânduri când a văzut casa vecinilor săi în flăcări. A fost unicul bărbat ce s-a aruncat în flăcări şi a scos patru persoane, dintre care doi minori. Pe aceştia i-a găsit ţipând în ungherele unei camere. Trei din cei salvaţi s-au stins la spital.

Anatol spune că se uita la televizor când a auzit ţipete în curtea unui vecin. Fratele său i-a spus că a luat foc casa lui Ruslan Pelepţchi. Vecinii au început a se striga unul pe altul şi au sărit în ajutor, ne povesteşte Valentina Ghilinciuc. „Am sărit ca ars, nici nu-mi aduc aminte când am ieşit din casă”, mărturiseşte Anatol Ghilinciuc.

Ţipete de durere

Bărbatul spune că ograda era deja plină de oameni. „Toţi stingeau flăcările prin geamuri. Dacă sunt electrician, am alergat imediat la contor. Era dat în jos numai un întrerupător”, povesteşte Anatol Ghilinciuc. După ce s-a asigurat că a stins lumina, bărbatul a auzit ţipete de copii ce veneau din casă. Strigătele lor l-au determinat să lase căldarea cu apă şi să intre în casă. „Am aruncat un ţol pe mine. Era fum mult încât nu vedeam nimic. Ţipetele copiilor m-au ajutat să-i găsesc repede în ungherele unei camere. În pragul camerei în care stăteau stăpânii, am dat de femeia în vârstă de 25 de ani, Ana. Am strigat la un bărbat să mă ajute s-o scot afară. A reacţionat îndată Igor Cuzmin. Femeia era în viaţă, chiar mi-a vorbit”, îşi aminteşte Anatol Ghilinciuc. După Ana, bărbatul i-a scos pe cei doi copii, în vârstă de 6 şi, respectiv, 8 ani, şi pe stăpânul casei, Ruslan Pelepţchi.

Şi Nicolae Călăraşi a participat la salvarea vieţilor celor şase oameni aflaţi în casa incendiată. „După ce au fost scoşi din casă copiii şi cei maturi, eu şi Vasile Berbecu i-am luat pe cei doi copii şi, cu maşina mea, am pornit în goană spre spitalul raional. Copiii strigau, plângeau. Erau ţipete de durere. Mergeam cu viteză maximă. Poliţia ne-a oprit, dar ne-a permis să continuăm drumul”, mărturiseşte bărbatul. Potrivit lui, la o distanţă de opt kilometri de la sat, i-a preluat ambulanţa, iar a doua zi a aflat că copiii au decedat.

„Nu i-am salvat până la capăt”

„Erau în viaţă toţi. Aveau arsuri, dar cred că au suferit mai mult din cauza fumului. Soţia lui Ruslan şi bebeluşul de câteva luni erau deja afară. Au decedat băiatul şi fetiţa, de 6 şi 8 ani, şi femeia de 25 de ani. Îmi pare rău. Nu i-am salvat până la capăt. Am făcut tot ce am putut. Eram şocaţi, dar am reacţionat repede. Cea care le-a acordat primul ajutor medical a fost Nadejda Tomaş, Olga Procopişina, soţia mea, Valentina. Femeile tăiau hainele de pe copii şi îi înveleau în cearşafuri umede. Erau şocate, dar au făcut tot ce trebuia”, spune Anatol Ghilinciuc.

„Nici nu vreau să scrieţi despre mine, pentru că nu i-am salvat pe toţi. Au murit bieţii copii şi tânăra femeie din cauza fumului şi a arsurilor”, îşi dă cu părerea Anatol Ghilinciuc. Are 51 de ani şi, din cauza unei operaţii complicate la picioare, nu poate lucra. A fost electrician. Are doi băieţi, Sergiu şi Artiom. De la primul are o nepoţică.

Incendiul a izbucnit duminică, 31 martie, într-o locuință din localitatea Stolniceni, raionul Edineţ. Locotenentul Adrian Marchitan de la Situaţii Excepţionale Edineţ ne-a comunicat că incendiul a avut loc din cauza unui scurt circuit al firelor electrice.

 Victoria POPA

The following two tabs change content below.