Curaj, Nadejda!

„S-au înfipt în părul meu, mă țineau de mâini și mă băteau cu pumnii, cu picioarele, trântindu-mă la pământ. Urlam de durere și strigam după ajutor, dar nimeni nu venea”

Fotoreporterul ziarului JURNAL de Chişinău, Nadejda Roşcovanu, a fost agresată verbal şi fizic, în plină stradă, de proprietarii unei gherete, pentru că a fotografiat un produs expirat. Colega noastră a intrat luni seară, după serviciu, să-şi cumpere un cornişor. Observând că produsul avea termenul de valabilitate expirat din martie curent, i-a făcut o poză şi a ieşit. A fost ajunsă în plină stradă de proprietarul gheretei şi de o doamnă care au luat-o la pumni, tot întrebând: „Fato, cine eşti?! Cine ţi-a permis să fotografiezi?!”.

Carolina Chirilescu

Nadejda a ieșit din redacție pe la ora cinci, p.m., trebuia să se întâlnească cu cineva și a luat-o pentru prima dată pe trotuarul de lângă Biserica „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt și Daniil Sihastrul”. „Îmi era foarte foame, mâncasem dimineață o felie de pâine cu ceai și băusem o cafea. M-am oprit la acel chioșc să-mi cumpăr un corn cu ciocolată, nu prea ştiu zona asta. Produsul avea termenul expirat de câteva luni, fapt ce m-a indignat foarte tare, dacă ar fi fost depășit termenul cu o zi, dar să-i bagi omului un produs depășit de mai bine de trei luni îmi pare prea de tot. Şi am cerut cartea de reclamații”, relatează jurnalista.

„Vânzătoarea nu-mi spunea nimic, tăcea, în timp ce altă femeie, care făcea o inventariere la băuturi, m-a întrebat cine sunt eu ca să cer așa ceva. I-am spus că sunt un simplu cumpărător și vreau să fac reclamație la Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului. Mi-a zis să merg să-l cer de la agenție. Atunci eu am făcut o poză cornului cu data expirată. Ea mi-a spus să-l sun pe șef, mi-a dat numărul lui și am plecat. Am mers vreo 50 de metri și am auzit că mă strigă femeia. Vocea ei era destul de amenințătoare… M-a ajuns din urmă și m-a întrebat: ‚Cine te-a trimis?!, Ciuntu de la biserică?!, Te-a trimis pentru că a pierdut pământul?!’”, continuă colega noastră.

Conform articolului 287 din Codul penal, acțiunea de huliganism săvârșită de două sau mai multe persoane se pedepsește cu amendă în mărime de la 750 la 1350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani. Alexandru Cazacu a mai precizat că a expediat o solicitare la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor pentru a verifica atât marfa care se vinde în această unitate de comerţ, cât și condițiile de păstrare.

„Urlam de durere și strigam după ajutor”

„I-am spus că nu m-a trimis nimeni şi am mers mai departe. Apoi, nu mai țin minte cum, m-am trezit cu ea în capul meu, m-a apucat de păr și mă trăgea spre chioșc, de unde venea un bărbat cu baston, ea mi-l arăta, spunându-mi că el este directorul și mă trăgea, din spate, de păr. Când acest bărbat a ajuns lângă noi, s-a înfipt și el în părul meu, mă țineau de mâini și mă băteau, cu pumnii, cu picioarele, trântindu-mă la pământ. Urlam de durere și strigam după ajutor, dar nimeni nu venea. Într-un târziu, s-au implicat câțiva bărbați și m-au scos din mâinile lor. Directorul însă îmi băga degetul în ochi și nu mai puteam de durere, urlam. Când m-au eliberat, am sunat la 902, în timp ce ei mă întrebau ce s-a întâmplat, femeia s-a năpustit din nou asupra mea. M-a lăsat abia atunci când a venit mașina poliției”, ne spune Nadejda.

La sosirea echipajului de poliție, a fost solicitată și o ambulanță, iar victima a fost transportată la Institutul de Medicină Urgentă, unde i s-a acordat ajutor medical. Marți, 20 iunie, Nadejda a depus o plângere la poliție, prezentând probe foto şi video de la mai mulți martori. Ofițerul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție din sectorul Ciocana, Alexandru Cazacu, ne-a comunicat că, până la acest incident, n-a știut despre existenţa acestei gherete. „În tot orașul la astfel de localuri se întâmplă bătăi, desigur că acest caz e unul aparte. Pe numele agresorilor a fost deschis un dosar penal. În scurt timp, vom începe urmărirea penală în baza articolului 287, Cod penal”, ne-a declarat Cazacu.

Conform articolului 287 din Codul penal, acțiunea de huliganism săvârșită de două sau mai multe persoane se pedepsește cu amendă în mărime de la 750 la 1350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani. Alexandru Cazacu a mai precizat că a expediat o solicitare la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor pentru a verifica atât marfa care se vinde în această unitate de comerţ, cât și condițiile de păstrare.

Proprietarul gheretei neagă că ar fi implicat

Constantin Rotaru de la serviciul de presă al ANSA ne-a comunicat că solicitarea încă nu a ajuns la agenție, însă, după convorbirea noastră, aceștia s-au autosesizat și vor acționa conform legislației. Întrebat de noi, proprietarul Aicaz Ghivorchian, ne-a spus că l-a deranjat faptul că Nadejda a început să filmeze produsul expirat și că nu ar fi avut voie să filmeze. „De ce a filmat?! Nu are voie să filmeze!”, ne-a spus el indignat. Atât el, cât şi vânzătoarea au negat faptul că ar fi agresat-o fizic pe jurnalistă, fapt contrazis de imaginile video.

Mai nou, aceştia susţin că cumpărătoarea ar fi dat buzna în magazin aducând din afară un produs expirat. Ghereta nu şi-a întrerupt activitatea după acest incident. Mai mult, de câteva zile, la intrare stă un agent de pază.

În imaginile video înregistrate de martori, administratoarea gheretei, în timp ce o lovește pe victimă, întreabă înfuriată cine a trimis-o. „Cine te-a trimis?!, Ciuntu de la biserică?! Te-a trimis pentru că a pierdut pământul?!”, ţipa femeia.

În faţa gheretei se consumă frecvent alcool

Ghereta „Luci” este situată lângă Biserica „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt și Daniil Sihastrul”. Localul aparţine SRL-ului VLAGHETAM, al cărui fondator este Ghevorchian Gaic Stepan. Parohul Ioan Ciuntu ne-a declarat că a avut mai multe discuții aprinse cu proprietarul gheretei din cauza că la poarta bisericii chefuiesc zilnic alcoolici. „La această crâșmă se vinde ilegal alcool, iar proprietarul are pe cineva la primărie care îi asigură protecţie. Am încercat să discutăm civilizat cu ei, dar sunt niște persoane obraznice, dure. Le-am spus că vom insista să le fie închisă cârciuma, deoarece un asemenea local nu îşi are locul lângă biserică, mai ales că vrem să amenajăm un teren de joacă pentru copii”, ne-a relatat părintele.

Vânzătoarea de la o altă gheretă din apropiere ne-a spus că cei de la localul cu pricina ar vinde alcool falsificat și că poliția vine des pe aici. „Numai bețivi vezi acolo. Au venit și la mine să-mi propună să vând alcool de-al lor, dar am refuzat categoric, nu-mi trebuie probleme cu toți boschetarii, mai bine vând dulciuri”, menționează femeia.

Potrivit instante.justice.md, fondatorul acestei firme are mai multe litigii cu diferite companii, „este un tip teribilist, care contestă în instanţă orice decizie a poliţiei”, ne spun localnicii.

Centrul Municipal de Sănătate Publică a răspuns solicitării noastre informându-ne că gheretei vizate în articol i-a fost întocmit în 2016 un proces-verbal pentru încălcări ale prevederilor legislației sanitare în vigoare.

„Vă informăm că ghereta „SRL Vlaghetam” deține autorizație sanitară de funcționare nr. 10695 din data de 27.10.2014, valabilă până la 8.10.2017. Menționăm că ultimul control al acestui obiectiv a fost efectuat în luna iunie 2016, în urma unei petiții parvenite la adresa CSP mun. Chișinău, referitor la activitatea gheretei cu încălcări ale prevederii legislației sanitare în vigoare. În urma evaluării sanitar-epidemiologice, a fost întocmit un proces-verbal de contravenție pe numele persoanei responsabile și a fost emisă Hotărârea medicului șef sanitar de stat privind interzicerea comercializării băuturilor alcoolice, inclusiv a celor răcoritoare la pahar. Evaluarea sanitaro-epidemiologică de stat a acestui obiectiv pentru anul 2017 este planificată în trimestrul al treilea”, se arată în răspunsul Centrului Municipal de Sănătate Publică.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)