Cuplul de aur

S-au cununat după 50 de ani de căsnicie

Sunt împreună de mai bine de 50 de ani – cum au reuşit? Întrebare pe care şi-o pun toţi cei care încă nu-i cunosc. „Simplu. Nu aveam timp pentru ceartă. Am muncit toată viaţa”, ne spune Georgeta Bodiul, femeie pe care soţul până în prezent o dezmiardă Gigi. Ea îi spune „tăticul”, iar de când a apărut primul nepoţel îi mai spune şi „deda”. „Mare le-a fost mirarea preoţilor când ne-au văzut în faţa lor. Noi ne-am cununat după 50 de ani de căsnicie. Atunci când ne-am înregistrat căsătoria nu era voie să o facem”, ne explică Alexei.

Svetlana Panţa

„Mamă, priveşte la fata aceea, îţi place?”, a întrebat-o Alexei pe mama sa la balul de absolvire a opt clase. Abia mai târziu, când s-au căsătorit, Gigi a aflat că Alexei s-a îndrăgostit de ea cu mult timp înainte de a-i spune pentru prima dată „te iubesc”. Astăzi, privesc cu nostalgie la pozele din tinereţe. O domnişoară cu gâţe lungi până la brâu, care a frânt multe inimi, dar alegerea ei s-a oprit la Alexei. „Am avut mulţi admiratori, dar Alexei a reuşit să mă cucerească”, îşi aminteşte Gigi. După ce s-au întâlnit la Biserica Sfântul Nicolae din Chişinău, pe atunci acolo era un club de dans pentru tineri, Alexei i-a stabilit o altă întâlnire peste o săptămână.

„Era o ploaie îngrozitoare. Am crezut că nu mai vine”, îşi aminteşte Gigi. Dar el a venit, şi de atunci a trecut mai mult de jumătate de secol de când sunt împreună. „Ne-am cununat tot acolo, în Biserica Sf. Nicolae. Am luat icoana care mi-a rămas încă de la mama mea. Este foarte veche. Doamne, câte a văzut această icoană! A trebuit să o ascundem pe timp de război şi apoi, când erau sovieticii”, ne povesteşte Gigi, arătându-mi cu degetul spre colţul unde stă atârnată icoana Maicii Domnului. „Naşii noştri au şi ei 55 de ani de când sunt căsătoriţi şi tot nu sunt cununaţi”, spune cu regret Alexei.

Surpriză la 40 de ani

„Sunt tanti Gigi pentru mii de copii. Ultima dată am operat cu un an în urmă”, povesteşte Georgeta Bodiul, care în ianuarie 2012 va sărbători 75 de ani. În acest moment la uşa apartamentului unde locuieşte cuplul de aur se aude o voce de copil. „Îl auziţi? Este copilul care a apărut pe lume un an în urmă, după ce i-am făcut operaţie cezariană mamei lui”.

Georgeta Bodiul este ginecolog. Deşi avea vârsta de pensionare, a mai activat la maternitate încă 20 de ani. „Pe an ce trece, tot mai multe femei veneau la mine cu dorinţa de a întrerupe sarcina şi mă bucur că am convins multe tinere să nu renunţe la copil”, spune mândră tanti Gigi. În acest context, şi Georgeta poate servi drept exemplu pentru foarte multe femei. Alexei a fost cu adevărat surprins când soţia lui iubită, la 40 de ani, i-a spus că va deveni mămică pentru a treia oară. „Când l-am născut pe al treilea fiu, soţul a urcat într-un copac ca să ne vadă. Atunci le era interzis tăticilor să intre în maternitate”, îşi aminteşte zâmbind Georgeta. Aici firul amintirilor este oprit de sunetul unui orologiu.

„Este un ceas foarte vechi. L-am cumpărat înainte de a ne căsători. Nu mergea, dar oricum l-am luat”, povesteşte Alexei. Pentru el nu a fost o problemă să-l repare, astfel încât ceasul merge până în prezent. Alexei Bodiul, fiind inginer, pe parcursul vieţii a proiectat zeci de uzine atât în R. Moldova cât şi în străinătate. „Mai tot timpul era în deplasări, până şi 50 de ani ai săi i-a sărbătorit departe de casă”. Alexei şi Georgeta consideră că longevitatea căsniciei lor se datorează faptului că nu aveau timp pentru ceartă. „Am muncit toată viaţa”, spun bătrânii – şi bineînţeles dragostei pe care o poartă în inimi până în prezent.

„Şi totuşi, ce v-a spus mama când i-aţi arătat-o pe Georgeta?”, l-am întrebat pe Alexei Bodiul. Bărbatul a recunoscut că a mers împotriva cuvântului părintesc şi pesemne nu a dat greş, pe 12 noiembrie curent Gigi şi Alexei au sărbătorit, alături de copii şi nepoţi, 50 de ani de când şi-au spus „Da!”.

Georgeta, nume românesc

„Numele mi l-a pus tata. M-am născut la Ploieşti, în România. Când am venit la Universitatea de Medicină din Chişinău profesorii mi-au spus că de azi înainte voi fi Jenia, motivând că nu vor să-şi stâlcească limba spunându-mi Georgeta. Însă, odată ce m-am angajat, le-am spus la toţi că sunt Georgeta şi gata. Iar pentru cei apropiaţi sunt Gigi. Nepoţica mea, când o sun în Olanda, îmi strigă în receptor: „bunica Gigi!”. Fiul meu mai mic s-a stabilit acolo cu traiul. Ceilalţi doi copii sunt la Chişinău – toţi cu studii superioare şi bine aranjaţi în viaţă. Să vedeţi ce surpriză ne-au pregătit de ziua nunţii! Au luat mai multe poze din albumul familiei şi ne-au făcut cadou un filmuleţ. Foarte frumos a fost”, ne povesteşte tanti Gigi.

Copiii m-au salvat de război!

„De două ori am fost chemat la război. Odată în China, şi apoi în Cehoslovacia. Nu m-au luat pentru că aveam de crescut doi copii”, spune Alexei Bodiul. Pentru bătrân războiul se asociază cu moartea, pentru că tatăl său a căzut pe front, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

În fiecare cameră se simte prezenţa Georgetei. Nu este perete în apartamentul cuplului de aur unde să nu fie expusă câte o lucrare semnată „GIGI”. „Îmi place să brodez!”, spune modest Georgeta, în timp ce Alexei ne face o excursie prin casă pentru a ne arăta toate pânzele „pictate” cu acul şi aţa de mâna soţiei sale iubite. „Dar pe Madona Sextină aţi văzut-o? Veniţi aici!”, ne îndeamnă Alexei.

The following two tabs change content below.