Cuplul Botgros a năşit pentru a 12-a oară

poz─â-1Lidia și Nicolae Botgros au cununat un cuplu din România

Nu se mai gândeau că vor mai avea oportunitatea de a deveni nași de cununie, dar iată că de curând fiica unei prietene de familie de-a cuplului Botgros, proaspăt logodită, i-a rugat pe celebrii artişti să devină părinţi spirituali pentru tânărul lor cuplu. Maestrul a acceptat propunerea fără a sta prea mult pe gânduri. Astfel, de curând, soţii Botgros s-a îmbogăţit cu încă o pereche de fini, a 12-a la număr.

Acum o săptămână, la Gura Humorului (România) s-a jucat o nuntă despre care se va mai vorbi mulți ani de-acum încolo. Alina și Iulian, o pereche de tineri de peste Prut, angajaţi ai unei firme londoneze, și-au oficializat relația, iar nași de cununie le-au fost Lidia și Nicolae Botgros.

Contactat de APROPO, maestrul ne-a spus că a fost plăcut impresionat de felul cum a decurs nunta, în special cununia religioasă, unde, emoţionat, a scăpat şi câteva lacrimi.

Această nuntă este cea mai frumoasă experienţă pe care am trăit-o în viaţa mea. Mă gândeam că dacă am ajuns la 60 de ani, nimeni nu va dori să ne mai întrebe de nași. Dar iată că mai sunt și tineri pentru care vârsta nu contează. Cu doamna Monica, mama finei, ne cunoaștem de mai bine de 10 ani, am fost invitat să cânt la nunta uneia dintre fiicele sale. De atunci ne-am împrietenit.

Convenisem încă acum un an să cânt la nunta Alinei. Dar acum patru luni, pe când eram la emisiunea „O dată-n viață”, am avut parte de o surpriză de proporţii. Dna Monica, împreună cu fiica Alina și cu ginerele Iulian, au venit să stăm de vorbă. Atunci mi-au spus că şi-ar dori să-i cununăm, că le suntem tare dragi și că-şi doresc cu ardoare să le fim părinți spirituali. Am luat apă-n gură. Nici nu ştiam ce să le răspund. M-au anunţat că pentru ei vârsta nu contează și că atâta timp cât ei sunt în Anglia, vor să fie cu gândul că şi în Basarabia cineva îi aşteaptă oricând”, ne povestește entuziasmat Nicolae Botgros.

3Nuntă ca-n poveşti

Revenit acasă, maestrul a scos din valiză pâinea dată de fini, învelită într-un ștergar tradițional, și i-a dat soției noutatea cea mare. Şi Lidia Bejenaru şi-a pus problema vârstei, dar după ce maestrul i-a povestit cum a decurs întâlnirea cu cei care aveau să le devină fini, nu i-a rămas decât să se pregătească pentru evenimentul care se anunța a fi grandios.

Și așa a fost. Cununia religioasă s-a desfăşurat la una din cele mai frumoase mănăstiri din Gura Humorului, iar nunta a fost ca-n povești.

Am cununat și botezat de nenumărate ori, însă o liturghie ca la cununia finilor nu am mai văzut de când trăiesc pe pământ. Soborul din patru preoți a cântat dumnezeieşte. Unul din preoți, acum jumătate de an, și-a pierdut fiul într-un grav accident. Tânărul a lăsat în urmă trei copii și o soție ca o floare. Feciorul său a învățat într-o clasă cu fina, iar părintele le-a fost profesor de teologie în şcoală. Deci se cunoşteau, erau prieteni buni. Când a văzut-o pe Alina mireasă, a început să plângă în fața noastră. Asta ne-a emoţionat pe toţi. S-a lăsat cu lacrimi momentul”, ne-a destăinuit domnia sa.

Au susţinut un recital

Tinerii au avut trei perechi de nănași. La nuntă au cântat „Lăutarii” lui Nicolae Botgros și artiști de pe ambele maluri ale Prutului. Maestrul, împreună cu doamna inimii sale, au susținut un recital pentru nuntași.

A fost o ceremonie de vis. Și invitații mei au rămas încântați. În România lumea merge la nuntă ca să se distreze, pe când la noi – ca să vorbească. Acolo microfonul nu umblă din mână-n mână. Soția a fost cea care a ales cadourile pentru fini. Le-am dăruit lucruri utile, care să le prindă bine. La rândul lor, ne-au surprins cu cadouri scumpe, că așa-i tradiția la ei, iar acest fapt ne-a lăsat mască. Ne mândrim că ne-am ales cu încă o pereche de fini, frumoși, talentați, omenoși”, ne spune dirijorul „Lăutarilor”.

11Fini de botez? Nu le mai ştiu numărul!”

Alina și Iulian sunt a douăsprezecea pereche de fini de cununie ai soților Botgros. Cât despre numărul finilor de botez, faimosul cuplu ne-a spus că nu ne pot da o cifră deoarece sunt foarte mulţi la număr.

Maestrul susține că ține legătura cu toți finii și că atât el, cât și soția lui, se consideră norocoși când la fiecare sărbătoare de familie sunt felicitați de cei pe care i-au creștinat sau cununat.

Pe 29 iunie, Nicolae Botgros cu „Lăutarii” săi va susține un spectacol grandios la Londra, într-o sală de 4200 de locuri, iar printre spectatori vor fi și cei mai proaspeți fini ai artiștilor, care lucrează în capitala Marii Britanii.

Vara aceasta este plină de evenimente pentru dirijor și orchestra sa. Pe parcursul lunii curente vor avea mult de lucru: au spectacole, filmări și imprimări. Ca să ne dăm seama cât de mult muncesc, maestrul ne-a spus că de la începutul anului și până în momentul de față, „Lăutarii” au înregistrat 24 de CD-uri cu artiști din R.Moldova și România.

Evident, le mai dau câte o zi liberă băieților, că doar nu suntem roboţi. Săptămâna trecută am profitat de ziua de odihnă ca să merg cu Cristi la Ivancea, la iarbă verde. Nu trebuie să uităm nici de faptul că avem o vârstă care ne obligă să avem grijă de noi. Mă bucur că soția e bine și a depășit toate problemele de sănătate. Acum nu ne rămâne decât să lucrăm la proiectele noastre, căci banii nu vin singuri acasă”, susține virtuozul viorist.

În acest an, familia Botgros își va petrecere vacanță de vară în Grecia, destinație pe care a ales-o Cristi.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)