Cupa Republicii Moldova la Tir cu arcul a rămas la Chişinău

dsc_5041

Foto: Nadea Roşcovanu

Campionatul „Cupa Republicii Moldova la Tir cu arcul outdoor”, desfăşurat în zilele de unu şi doi octombrie la Chişinău, a fost primul concurs bilateral dintre echipele României şi R. Moldova din ultimii 20 de ani. Acest concurs a avut loc la sugestia antrenorilor lotului naţional de tineret de tir cu arcul din România, care, speră ei, cu costuri mai mici, datorită faptului că suntem mai aproape, arcaşii noştri vor căpăta experienţă. În weekendul trecut, pe şapte şi opt octombrie, deja arcaşii basarabeni au mers peste Prut, unde au participat la concursul internaţional “Bucovina Youth Cup”, desfăşurat la Rădăuţi.  

În ultimii ani, arcaşii basarabeni au atins rezultate remarcabile la nivel internaţional. Sportivii Dan Olaru şi Alexandra Mârca au câştigat mai multe concursuri la tir cu arcul, calificându-se  pentru  Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012 şi, respectiv, Rio de Janeiro, 2016. Datorită rezultatelor deosebite ale celor doi, acest sport este tot mai promovat în R. Moldova. Astfel, stimulaţi de succesul lui Dan şi al Alexandrei, avem acum o generaţie tânără de arcaşi cu potenţial mare, spune antrenoarea Irina Cecanova.

 

Curajul şi experienţa călesc arcaşul

Pe unu şi doi octombrie, când moldovenii petreceau de Ziua Vinului, tinerii arcaşi din Chişinău au avut două zile de concurs, cu oaspeţi-concurenţi de la Rădăuţi, Iaşi, Deva, Tiraspol şi Căuşeni. Astfel de competiţii sunt o necesitate pentru arcaşii care aspiră la culmi înalte, fiindcă numai concurând îşi călesc emoţiile şi încearcă să-şi depăşească propriile bariere, spun antrenorii.

dsc_5146nadeajda-roscovanu-photo

Antrenorii Alexandru Deneş şi Constantin Frai

Urmăresc cum, înainte de concurs, fiecare dintre sportivi îşi asamblează arcul, după care trec cu toţii la exerciţii de încălzire. Cei doi antrenori ai lotului naţional de tineret al României, Alexandru Deneş şi Constantin Frai, veniţi la Chişinău împreună cu 13 copii din categoria Junior şi Cadet, sunt atenţi la fiecare mişcare a sportivilor, îi corectează şi îi încurajează. Unii arcaşi concurează pentru prima oară la un concurs în afara hotarelor României, din care cauză antrenorii le pregătesc acum tehnica şi îi învaţă cum să depăşească frica, nu cer rezultate mari de la ei. Naţionala de tineret la tir cu arcul a României este o echipă tânără, formată recent. Obiectivul antrenorilor este ca tinerii arcaşi să se califice pentru Jocurile Olimpice de Tineret din Argentina, din 2018. Fiecare deplasare a echipei, inclusiv cazarea, mâncarea, este asigurată financiar de către Ministerul Sportului, prin Federaţia Română de Tir cu Arcul. Astfel, în România se încearcă renaşterea sportului care, spune antrenorul Deneş, a căzut foarte mult în ultimul timp. „Cândva, la Jocurile Olimpice, România era printre primele zece ţări după numărul de medalii, acum suntem la coada clasamentului”. Antrenorul Deneş crede că numai prin sponsorizări sportul poate creşte. „În occident totul este sponsorizat, dacă este un eveniment internaţional, sponsorii te caută. Pentru imagine, dar şi avantaje fiscale. La noi, sponsorii se pot aştepta doar la controale suplimentare”.

dsc_4673cupa-r-moldova-tir-cu-arcul-2016photo-nadea-roscovanu

Antrenorul Semen Popov şi Constantin Frai repară săgeţile arcaşilor

Cu 20 de ani în urmă…

Antrenorul Constantin Frai a fost unul dintre sportivii din România care a concurat cu arcaşii basarabeni în perioada 1989-1996. „Făceam des concursuri bilaterale fiindcă era mai uşor de trecut hotarul. Ca să plecăm în alte ţări, aveam nevoie de o mulţime de documente”, îmi spune domnia sa. A făcut şi un an de facultate la Chişinău, la Institutul Naţional de Educaţie Fizică şi Sport, pentru calificarea la proba de măiestrie de tir cu arcul. Din experienţa proprie, cunoaşte şi laudă generaţia de arcaşi basarabeni din acea perioadă, care era foarte puternică (printre ei – şi antrenoarea Irina Cecanova). Din cauza sărăciei, prin anii ’90, unii dintre aceştia au plecat să reprezinte alte ţări la concursuri de tir cu arcul, un sport „foarte costisitor”, apreciază antrenorul Frai.

Îl rog, în timpul pauzei, să facă o comparaţie dintre condiţiile de antrenament ale arcaşilor din Chişinău de acum 20 de ani şi cele de azi: „Ce să vă spun, au rămas tot aceleaşi, numai că au mai trecut 20 de ani”, zâmbeşte. Nici la Iaşi, de fapt, unde este antrenor, condiţiile pentru sport nu sunt foarte bune, precizează el. „Vara, arcaşii se antrenează pe poligonul clubului. Iarna însă, suntem nevoiţi să închiriem sala, foarte solicitată şi de alte sporturi, din care cauză avem puţin timp pentru antrenamente. La Iaşi există o policlinică cu program sportiv unde, în caz că sunt accidentaţi, pot apela arcaşii. Dar, din cauza lipsei de fonduri, a rămas şi acolo doar un singur medic. E destul de greu, pentru că sportivii din toate domeniile merg la această policlinică. Rămâne să sperăm la bine, să nu avem accidentări” , declară Constantin Frai.

dsc_4770cupa-r-moldova-tir-cu-arcul-2016photo-nadea-roscovanu

Despre succesul acestui sport în România, antrenorul din Iaşi îmi spune că numai anul acesta au început să investească în arcaşii cadeţi şi juniori, „pentru că, din lipsă de bani, în ultimii ani toate resursele Federaţiei Române de Tir cu Arcul le investeam doar în loturile de seniori, pentru calificarea la Jocurile Olimpice. Am fost nevoiţi să ignorăm generaţii de copii buni, de juniori, care astfel au ratat şansa să participe la concursuri internaţionale. Anul acesta am avut noroc de nişte bani de la minister şi de la federaţie, am avut şi nişte cantonamente destul de reuşite ca să formăm aceste loturi tinere de arcaşi, cu care sperăm să ajungem la viitoarele Jocuri Olimpice de Tineret”.

dsc_4724cupa-r-moldova-tir-cu-arcul-2016photo-nadea-roscovanu

Terenul unde se antrenează arcaşii din Chişinău

Viitor promiţător, condiţii precare şi pentru arcaşii basarabeni

Nici condiţiile sportivilor arcaşi din Chişinău nu sunt de invidiat. Nemaivorbind de faptul că în majoritatea cazurilor, costurile de participare la majoritatea competiţiilor de peste hotare sunt suportate financiar de părinţii sportivilor (sume care se ridică la mii de lei), arcaşii nu au nici un teren care să aparţină federaţiei de profil, unde să se antreneze fără grija că vor fi daţi afară.

Singurul teren din Chişinău favorabil pentru acest sport, unde se antrenează vara arcaşii la distanţe mari, este terenul Clubului Sportiv Dinamo, din direcţia Ministerului Afacerilor Interne. Dar cum demnitarilor din R. Moldova tâlhăria le este în sânge, un ex-ministru de Interne a înstrăinat acest teren către o companie, arcaşii riscând să fie alungaţi de aici în orice clipă. Iarna, în sala aceluiaşi club, tavanul stă să cadă, fiindcă această sală de sport, în care se mai antrenează şi poliţişti, de altfel, nu a fost reparată de zeci de ani şi este într-un hal fără de hal: podelele sunt sparte şi cârpite, iar podul este mascat cu foi de carton, în încercarea de a ascunde mizeria în care se află sala.

 

dsc_5272nadeajda-roscovanu-photo

Antrenoarea Irina Cecanova

Cu toate acestea, antrenorii Irina Cecanova şi Simion Popov sunt optimişti, iar arcaşii antrenaţi de ei ating rezultate înalte. Chiar dacă au avut emoţii mari şi la acest campionat, ca şi la celelalte din afara republicii, sportivii din Chişinău au câştigat aproape toate premiile la „Cupa Republicii Moldova la Tir cu arcul outdoor”.

Irina Cecanova speră ca acest concurs să devină tradiţional, iar la anul să invite şi echipe din alte ţări, cu condiţia să găsească bani pentru campionat. „Tirul cu arcul este unul dintre sporturile de frunte în R. Moldova. În ziua de azi, nu există alt sport cu rezultate mai mari decât cele obţinute de arcaşi”, spune antrenoarea. Cât priveşte problema terenului pentru antrenamente, Irina Cecanova ştie că vor învinge, fiindcă vor lupta până în pânzele albe, cu toţii!

 

Rezultatele campionatului “Cupa R. Moldova la Tir cu Arcul outdoor”:

 

dsc_5263nadeajda-roscovanu-photo

Maturi şi juniori (bărbaţi şi femei), distanţa 70 de metri Locul 1 – Olaru Dan (Chişinău) Locul 2 – Lacutco Oleg (Chişinău) Locul 3 – Melnic Alexandru (Chişinău)

dsc_5247nadeajda-roscovanu-photo

Cadeţi băieţi, distanţa 60 de metri Locul 1 – Trosteaneţchii Alexei (Chişinău, Dinamo) Locul 2 – Poiată Artiom (Tiraspol, Sirius) Locul 3 – Voscoboinicov Nichita (Chişinău, Dinamo)

dsc_5237nadeajda-roscovanu-photo

Cadeţi fete, distanţa 60 de metri Locul 1 – Gaţco Milena (Chişinău, Dinamo) Locul 2 – Gavriliuc Marta (Chişinău, ȘSSCC) Locul 3 – Miron Elizaveta (Chişinău, ȘSSCC)

dsc_5225nadeajda-roscovanu-photo

Băieţi şi fete, distanţa 30 de metri Locul 1 – Miron Roman (Chişinău) Locul 2 – Forray Alexandra (România, Rădăuţi) Locul 3 – Anisimov Valentina (România, Rădăuţi)

dsc_4871cupa-r-moldova-tir-cu-arcul-2016photo-nadea-roscovanu

Cei mai mici şi începători, distanţa 20 de metri Locul 1 – Lupan Daria (Chişinău, Dinamo) Locul 2 – Ţăran Mihai (Căuşeni) Locul 3 – Marinescu Valentin (Căuşeni)

dsc_4683cupa-r-moldova-tir-cu-arcul-2016photo-nadea-roscovanu dsc_4695cupa-r-moldova-tir-cu-arcul-2016photo-nadea-roscovanu dsc_5295nadeajda-roscovanu-photo

dsc_4888cupa-r-moldova-tir-cu-arcul-2016photo-nadea-roscovanu

După o zi de concurs, arcaşii de pe cele două maluri de Prut s-au împrietenit

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)