Cupa cu vin şi anticamera lui Putin

Marţea trecută, la o masă lungă dintr-un birou al Guvernului de la Moscova stăteau aşezate, faţă în faţă, delegaţiile rusă şi moldovenească conduse de premierii Dmitri Medvedev şi Vlad Filat. Fiecare avea în faţă câte o cupă cu vin roşu şi alta cu vin alb. Medvedev, gazda, ridică paharul cu vin alb şi rosteşte un fel de „bun venit” oaspeţilor de la Chişinău.

 

Raisa LOZINSCHI-HADEI

 

Dacă primul care l-a urmat pe şeful cabinetului rus de miniştri a fost un oficial din delegaţia moscovită, ai noştri, puţin timoraţi, au făcut acelaşi gest după câteva secunde. Dar toţi ca unul de la acea masă au ridicat exclusiv cupele cu vin alb.

„Stimaţi oaspeţi, prieteni! Salut prezenţa dumneavoastră la Moscova. Mă scuzaţi că vinul nu este moldovenesc, ci italian. Să sperăm că data viitoare va fi moldovenesc. Pentru întâlnire!”, a toastat Dmitri Medvedev, iar ceilalţi au ridicat paharele şi au dat din capete în semn de salut.

 

S-ar putea ca „data viitoare” întâlnirea să aibă loc la Chişinău, întrucât invitaţia a fost făcută şi urmează să fie stabilită doar data când premierul rus va ateriza în Republica Moldova unde îl aşteaptă vinul moldovenesc. De altfel, o recunoaşte şi Medvedev, probleme cu calitatea vinului moldovenesc nu mai sunt, iar producătorii din Republica Moldova deţin o cotă de 38 la sută pe piaţa de importuri de vin şi coniacuri din Federaţia Rusă.

 

Sincerităţile premierilor

 

Şi cum premierii Federaţiei Ruse şi Republicii Moldova au convenit să-şi spună „doar adevărul”, Vlad Filat a raportat că Acordul privind zona de comerţ liber în cadrul CSI va fi ratificat de către Parlamentul de la Chişinău în sesiunea de toamnă–iarnă, dar că la luarea unei decizii privind aderarea la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Cazahstan se va ţine cont de interesul naţional.

 

În ce priveşte contractul de livrare a gazului pentru Republica Moldova, Medvedev a anunţat că „nu există contradicţii, ci doar viziuni diferite”. Ruşii au înaintat un pachet de propuneri privind acest subiect, iar partea moldovenească urmează să se expună şi să negocieze până la semnarea unui acord interguvernamental în domeniul energetic. Preţul gazului importat de la ruşi a crescut până la 389,9 dolari pentru mia de metri cubi în trimestrul doi al anului curent.

 

Rusia ne va ajuta cu Transnistria?

 

Medvedev a spus că interesul Rusiei este ca R. Moldova să se dezvolte ca un teritoriu unic, iar ţara sa va contribui inclusiv la procesul de reglementare transnistreană. Reprezentanţii celor două guverne de la Chişinău şi Moscova au mai semnat trei documente comune – Regulamentul Comisiei mixte moldo-ruse a istoricilor, Acordul de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne din Federaţia Rusă şi Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova şi Memorandumul de înţelegere în domeniul cooperării interregionale între Ministerul Dezvoltării Regionale din Federaţia Rusă şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor din Republica Moldova.

 

Un nou ambasador la Moscova

 

După umilinţa cu vinul italian, ruşii i-au mai arătat o dată locul premierul moldovean. Acesta a fost nevoit să aştepte o oră şi jumătate în anticamera preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin înainte de întâlnirea celor doi (Putin a avut agenda încărcată şi protocolul nu a mai contat – n.a.). „Vladimir Vladimirovici, vreau să vă mulţumesc, în primul rând, pentru posibilitatea de a ne întâlni”, a spus premierul Filat când l-a întâlnit, în sfârşit, pe Putin.

Vlad Filat a mai participat, în cadrul vizitei sale la Moscova, la festivitatea de deschidere a Zilelor culturii moldoveneşti în Rusia, s-a întâlnit cu preşedintele Dumei de Stat Serghei Narîşkin şi a asistat cu Vladimir Putin la deschiderea Jocurilor Delfice de la Soci.

 

De asemenea, delegaţia moldovenească a avut o întâlnire cu diaspora moldovenească din Federaţia Rusă. Premierul moldovean a anunţat că, după întoarcerea sa de la Moscova, urmează desemnarea unui ambasador al Republicii Moldova în capitala rusă.

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)