Cumnatul killerului Vitalie Proca, deținut politic?

Rudele și susținătorii lui David Davitean susțin că dosarele acestuia sunt similare cazurilor lui Pavel Grigorciuc și Gheorghe Petic

Curtea Supremă de Justiție a amânat miercuri, pentru a treia oară, pronunțarea unei hotărâri pe marginea dosarului lui David Davitean (foto), cumnatul asasinului plătit Vitalie Proca. Judecătorii nu au luat nicio decizie în cazul cererii avocaților lui Davitean legată de casarea sentinței din 2016, prin care acesta a fost condamnat la 16 ani de închisoare. Potrivit judecătorilor, următoarea ședință urmează să aibă loc la 30 octombrie curent.

Venera Gasparean, mama condamnatului, se declară dezamăgită de decizia instanței. „Eu vreau ca fiul meu nevinovat, căruia Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale i-a fabricat dosare, să fie eliberat. Deși puterea s-a schimbat, constat că există justiție selectivă”, a declarat Venera Gasparean pentru JURNAL de Chișinău, insistând că dosarele fiului său sunt similare cazurilor lui Pavel Grigorciuc și „Jora” Petic.

De fapt, David Davitean este un interlop de origine armeană, cu cetățenia Armeniei și Republicii Moldova, și cumnat al killerului Vitalie Proca. Davitean susține că a fost condamnat la 16 ani de închisoare doar pentru că a refuzat să facă depoziții împotriva lui Renato Usatîi că politicianul ar fi pus la cale asasinarea bancherului rus, Gherman Gorbunțov. Vom reveni mai jos la faptele sale.

Miercuri, la Curtea Supremă de Justiție au mers să îl susțină Renato Usatîi, Ilian Cașu, Pavel Grigorciuc și alți activiști de stânga, care vor să se răzbune pe cei din PDM.

Usatîi și Grigorciuc îl consideră un om de caracter

„Urmărirea lui Davitean este legată de faptul că i s-a cerut, începând cu comisarul de Buiucani și terminând cu procurorii, să spună că el se afla într-o cameră vecină când a auzit, de peste perete, potrivit unei versiuni, o discuție dintre killerul Proca și soția acestuia. Potrivit unei alte versiuni, el trebuia să spună în instanță că l-a auzit vorbind pe Proca la telefon cum a comandat Usatîi asasinarea lui Gorbunțov. I s-au dat 16 ani pentru că acum zece ani a furat un telefon”, a declarat Renato Usatîi, miercuri, în fața Curții Supreme de Justiție.

Se spune că Davitean a fost în primul rând arestat pentru a-l face pe ucigașul Vitalie Proca să spună că nu are nimic în comun cu Vladimir Plahotniuc.

Proca a declarat în același interviu că a fost vizitat în închisoare de un procuror, Radu Cijicenco, pentru a lua aceste depoziții în favoarea lui Plahotniuc.

„A fost la mine în vizită un procuror și un om de la Ambasada Moldovei. Mi s-a spus să fac declarații mincinoase despre Renato Usatîi. Să argumentez că el ar fi omul care a comandat asasinarea lui Gherman Gorbunțov. Radu Cijicenco mi-a propus să declar că am fost angajat de Renato Usatîi să atentez la viața lui Gherman Gorbunțov.”

Negocierile cu Plahotniuc

„Mi-a spus că a venit cu indicații precise, de la om, să se termine odată cu Renato, să îi punem capacul și să-l înfundăm pentru totdeauna. Mi-au propus în schimb să mă extrădeze în Moldova, să primesc o sumă mare de bani, tare mare. Iar familia mea va primi niște alocații consistente în câteva tranșe, mi-a mai spus el. Tuturor din familia mea li s-a incriminat că sunt complici la tentativa de omor a lui Gherman Gorbunțov”, a spus Proca în cadrul interviului.

Până la urmă, nici Proca și nici Davitean nu au făcut declarații în favoarea lui Plahotniuc, fapt pentru care familia lor a fost terorizată de polițiști și procurori.

Davitean și violențele din 7 aprilie 2009

În timpul detenției sale în Penitenciarul nr. 13, Davitean a fost bătut de mai multe ori atât de angajații acestei instituții, cât și de codeținuți. De exemplu, reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor au confirmat printr-un comunicat că, în dimineața zilei de 21 iunie 2018, Davitean „a fost găsit bătut”. Mama condamnatului, Venera Gasparean, era convinsă că liderul PD, Vladimir Plahotniuc, ar fi pus la cale uciderea fiului ei.

Proca a mai spus că Davitean avusese relații strânse cu cei din Partidul Democrat, în special cu Constantin Botnari, prin care se purtau aceste discuții. Există înregistrări în care Venera Gasparean, mama lui Davitean, demonstrează sms-urile primite de la Botnari. Însuși Davitean a țipat în timpul ședințelor de judecată că a făcut servicii Partidului Democrat în timpul violențelor din 7 aprilie 2009.

„Omul ăsta a fost în partidul lor, știe multe lucruri despre el, procurori, Harunjen, toți cei implicați”, a mai spus Proca în cadrul interviului menționat mai sus.

Infracțiunile lui David Davitean

David Davitean a fost condamnat de prima instanță la 16 ani de închisoare pentru mai multe infracțiuni grave. Potrivit rise.md, el a fost acuzat de organele de urmărire penală din mai multe state de o serie amplă de infracțiuni:

  • În 2004, Davitean David Karlen, 27 de ani, cetăţean al R. Moldova şi al Armeniei, a fost acuzat de procurorii moldoveni de tentativă de omor;
  • În 2010, numele acestuia figura într-un alt dosar penal, fiind învinuit de huliganism;
  • Pe 23 septembrie 2011, procurorii au emis o ordonanţă privind reţinerea lui Davitean, pentru a fi pus sub învinuire în legătură cu tentativa de omor din 2004. Tot atunci, acesta a fost dat în urmărire internaţională;
  • În martie 2012, la solicitarea autorităţilor de la Chişinău, miliţia de la Moscova l-a dat în urmărire pe interlopul armeano-moldovean.
  • Pe 23 august 2012, Departamentul de Poliţie din Florida (SUA) a emis un mandat de arestare pe numele lui Davitean pentru infracţiuni rutiere şi oferă recompensă persoanelor care oferă informaţii referitoare la locul aflării lui Davitean.
  • În noaptea de 21 noiembrie 2012, Davitean împreună cu doi cetăţeni de etnie romă au tâlhărit doi procurori şi un om de afaceri care se aflau într-un apartament din Chişinău. În aceeaşi noapte, Davitean a fost reţinut. Acesta le-a prezentat poliţiştilor paşaportul fals cu numele Svazyan Mihran.

Venera Gasparean a subliniat că fiul ei nu este interlop și nu este dat în urmărire de organele de urmărire penală din SUA și Rusia. „Toate aceste dosare au fost fabricate de autoritățile moldovenești. El poate călători liber unde poftește”, a spus femeia.

The following two tabs change content below.