Cumătra americană

VOLUNTARIAT // Timp de 17 ani, sute de voluntari ai „Corpului Păcii” din SUA au acordat asistenţă socio-umană moldovenilor, fiind cuceriţi de ospitalitatea moldovenească

Katie Sawade, o tânără brunetă în vârstă de 24 de ani, urmează să se întoarcă în scurt timp în ţara sa – Statele Unite ale Americii, dar va păstra mult timp în memorie gustul mămăligii moldoveneşti. Originară din New York, ea s-a familiarizat deja cu bucătăria noastră naţională, după ce a lucrat în R.Moldova în calitate de voluntară a organizaţiei americane de voluntariat „Corpul Păcii”. Pe parcursul celor aproape doi ani de şedere aici, Katie a ţinut cursuri de limba engleză elevilor din oraşul Ialoveni şi a ajuns să se simtă aici ca acasă.

Moldova – o a doua casă

Katie, Sarah şi Terry sunt trei tinere curajoase, în vârstă de 24 de ani, care au înfruntat distanţa şi diferenţele culturale cu scopul de a aduce schimbarea în trei localităţi din R.Moldova. În calitate de voluntare în cadrul organizaţiei „Corpul Păcii”, acestea au ajuns să ne îndrăgească ţara ca pe o a doua casă. Fetele au fost găzduite în familiile localnicilor, fiecare dintre ele ocupându-se de un anumit domeniu de activitate. Katie predă cursuri de limba engleză elevilor din oraşul Ialoveni, Sarah este implicată în programul de dezvoltare comunitară, iar Terry, de origine asiatică, are grijă să-i înveţe pe elevii şcolii din s. Mălăieştii-Noi, r. Criuleni, cum să-şi îngrijească sănătatea.

„Desigur, la început când nu vorbeam prea bine limba română, a fost cam greu să predau engleza elevilor, dar aici acesta este un lucru important pentru că am văzut că sunt mulţi copii care doresc să o cunoască. N-a fost un lucru uşor, dar am realizat că este ceva necesar. În general, copiii care lucrează bine la lecţii ştiu engleza foarte bine, ştiu despre cultura din America şi Marea Britanie şi am fost impresionată că ei sunt foarte bravo”, povesteşte Katie Sawade, care încearcă să construiască o relaţie amicală cu elevii săi în procesul de predare.

Deşi mărturisesc că la început se exprimau cu greu în limba română, acum cele trei voluntare se descurcă de minune, vorbesc fluent şi poate doar accentul tipic englezesc le dă de gol, dar asta nu le împiedică să comunice cu moldovenii.

Voluntarele recunosc că înainte să ajungă aici nu cunoşteau prea multe depre ţara noastră, dar în cele din urmă s-au adaptat şi au fost primite cu braţele deschise. Acum, ele au devenit cunoscute în localităţile în care activează şi sunt pe drept cuvânt prilej de mândrie pentru localnici. „Oamenii din sat sunt foarte ospitalieri şi nu am avut niciodată vreo problemă. Toţi mă întreabă de unde sunt, a cui sunt. E foarte interesant, îmi place foarte mult”, spune Sarah Hall, originară din Ohio.

Cucerite de borşul de casă

La întrebarea de ce au ales să facă voluntariat în R.Moldova, tinerele au răspuns că şi-au dorit să-şi facă serviciul în Europa de Est, iar ţara noastră s-a dovedit a fi potrivită pentru munca de voluntariat. Terry Phan, tânăra care ţine cursuri de educaţie pentru sănătate în şcoli, spune însă că a ales ca punct de destinaţie Moldova, pentru că a vrut să evadeze pentru o perioadă din ţinuturile fierbinţi ale oraşului San Diego, California, de unde este originară.

Pe parcursul şederii lor aici, tinerele au simţit prin toţi porii ce înseamnă viaţa de moldovean, întrucât au izbutit deja să înveţe a dansa o horă moldovenească, au participat la nunţile şi cumetriile noastre, iar după bucatele tradiţionale pur şi simplu se dau în vânt. Se pare că sarmalele, plăcintele şi mămăliguţa s-au dovedit a fi pentru ele un deliciu, iar borşul de casă pe care Terry a şi învăţat să-l facă, o adevărată găselniţă culinară.

Vitalie Danileico, manager în cadrul programului “Dezvoltarea agrobusinessului şi businessului rural” al „Corpului Păcii”, susţine că, pe lângă asistenţa tehnică şi socio-umană oferită satelor şi oraşelor din RM, un alt obiectiv pe agenda organizaţiei este şi schimbul cultural. „Voluntarii stau la gazdă într-o familie de moldoveni şi învaţă cum este viaţa la noi. Fie la ţară, fie la oraş, majoritatea devin membri ai familiei, devin prieteni, fac tot ce este nevoie prin casă, inclusiv mâncare, curăţenie, participă la toate activităţile sociale. Este important ca oamenii din Moldova să înţeleagă că oamenii din Statele Unite sunt persoane obişnuite, au cultura şi tradiţiile lor. Şi, la fel, când se întorc în Statele Unite este important ca voluntarii să povestească acolo despre poporul şi cultura noastră”, afirmă managerul.

Poate unicul lucru ce li s-a părut uşor ciudat americancelor în ceea ce priveşte condiţiile de trai ale moldovenilor de la sat a fost veceul situat în curtea gospodăriei. Cu toate acestea, atât Katie, cât şi celelalte două fete s-au obişnuit cu acest lucru.

Halloween în versiune moldovenească

La aproape doi ani de la venirea lor aici, cele trei tinere au trecut cu brio prin toate experienţele zilnice ale omului de la ţară şi au legat prietenii strânse cu membrii familiilor în care au fost găzduite. Mai mult decât atât, Katie a acceptat chiar să fie cumătră cu o sătencă, participând la botezul fiului ei. „Pentru mine a fost o mare plăcere şi chiar o onoare să accept. A fost foarte interesant să merg la biserică, iar apoi la cumetrie unde am dansat toată noaptea. Pentru mine a fost o experienţă nouă şi am învăţat foarte multe despre cultura moldovenească”, povesteşte Katie.

Însă nu doar voluntarele au învăţat multe de la moldoveni, căci împărtăşirea cunoştinţelor despre cultură a fost reciprocă. Pe lângă activităţile de ajutorare a oamenilor din comunitate, tinerele de la „Corpul Păcii” au organizat pentru moldoveni petreceri de Halloween, le-au explicat ce este Ziua recunoştinţei şi i-au învăţat să gătească sushi.

Venirea lor în RM şi participarea la viaţa comunitară a fost posibilă datorită programelor organizaţiei americane „Corpul Păcii”, care îşi repartizează voluntarii în toate colţurile lumii. Potrivit lui Vitalie Danileico, voluntarii îşi dedică timpul şi capacităţile ţării gazdă pe parcursul a doi ani de zile, lucrând ca profesori de limba engleză, consilieri economici sau consultanţi în domeniul sănătăţii. Înainte de asta, ei trec printr-un program de instruire de zece săptămâni în cadrul căruia învaţă limba română sau rusă, dar şi obiceiurile ţării.

„Corpul Păcii are ca misiune promovarea păcii şi înţelegerii între popoare în lume. Toate activităţile voluntarilor se fac în colaborare cu un partener local. Deci voluntarii nu vin încoace să facă singuri activităţi, scopul nostru este de a spori capacităţile şi deprinderile oamenilor locului în diferite domenii”, precizează Danileico. În R. Moldova, „Corpul Păcii” activează din anul 1993, iar de atunci aproximativ 800 de voluntari americani şi-au făcut serviciul în Moldova. În prezent, circa 100 de voluntari americani sunt implicaţi în diverse activităţi în satele şi oraşele ţării.

Mariana Soltanici

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)